21 de produse tradiționale înregistrate oficial la Botoșani. Vezi lista produselor, dar și cine le face!

produse-traditionaleJudețul Botoșani este unul dintre județele fruntașe din țară după numărul produselor de produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale. Nu mai puțin de 21 de produse din carne și din lapte, de panificație, dar și o băutură alcoolică au fost declarate ca fiind tradiționale.

Produsele sunt realizate de zece agenți economici din mai multe localități ale județului.

La lactate, în topul societăților care realizează produse tradiționale se află Portas Com, firmă administrată de Carmen Dulgheru, sora primarului de Botoșani, Ovidiu Portariuc. Aceasta are înregistrate cinci produse: „Cașcavalul de Vlăsinești”, „Brânza ca la bunica de Vlăsinești”, „Caș ca la bunica de Vlăsinești”, „Smântâna Bunna” și „Unt ca la Bunica”.

like facebookPe locul al doilea se află firma General Suhardo Com SRL Păltiniș, care are înregistrate patru produse- „Urda dulce Suhardo”, „Telemea de vacă Suhardo”, „Cașcaval Suhardo” și „Smântână dulce Suhardo”.

La rândul său, firma Cicos SRL Dorohoi a înregistrat „Cașcavalul Cicos”, iar societatea Gerard SRL Coțușca are „Cașcavalul Lelita”. De asemenea, firma Vifanny Prod Com SRL Săveni și-a înscris în registrul produselor tradiționale „Cașcavalul de Săveni Viofanny”, iar Favis SRL Darabani deține „Cașcavalul Favis”. Și societatea Genys Company SRL Botoșani produse „Cașcavalul Genys”.

În privința produselor și preparatelor din carne, există un singur agent economic care și-a înregistrat produsele tradiționale conform legii. Este vorba de Tatarciuc Liviu Intreprindere Individuală, care a înregistrat „Pastrama din carne de porc Tatariuc”, „Ceafa afumata tatarciuc”, „Mușchi file Tatarciuc”, „Pastrama de vițel Tatarciuc” și „Cârnații afumați Tatariuc”.

În domeniul panificației, firma Cozonac Domnesc SRL a înregistrat un singur produs, „Cozonacul Domnesc”.

Interesant este că un producător de țuică din Vlădeni Deal- Frumușica, Victor Ciobanu PFA, a înregistrat „Țuica de prună Cazanul de aur”.

Atestarea produselor tradiționale se face de către Ministerul Agriculturii, după ce firmele sau persoanele interesate depun o documentați prin care descriu produsul la Direcția Agricolă.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *