Marieta Baciu: „Se plătesc milioane pentru refacerea unor monumente și nu avem bani pentru Enescu”

Respect pentru valori, așa s-ar putea descrie întâlnirea culturală care s-a petrecut, duminică dimineață, la Sala Polivalentă a Muzeului Județean Botoșani, organizată, cu ocazia datei de 4 mai, ziua în care a murit George Enescu de către Marieta Baciu. marieta baciu

Omul de cultură al Botoșanilor, Marieta Baciu, a dorit să aducă un omagiu marelui muzician într-o întâlnire la care a participat puțină lume, dar care s-a concretizat pînă la urmă într-un strigăt pentru a salva ce se mai poate din cultura română. Astfel, violonistă timp de 32 de ani la Filarmonica Botoșani, artista a interpretat în fața publicului format din profesori,  jurnaliști și doar câțiva copii două bucăți muzicale considerate semnificative pentru aceasta zi, o rugă și o baladă, bine primite de publicul prezent.

Timp de mai bine de o oră, Marieta Baciu a vorbit apoi despre Enescu, aspecte din biografia marelui muzician, dar a lansat și un protest la adresa guvernanților de azi, care nu-și apleacă mai mult sufletul spre valorile adevărate care reprezintă județul, țara.

Revolta artistei a pornit de la faptul ca celebra casă de la Mihăileni a familiei lui George Enescu, zace și acum în pustietate.

„Este inacceptabil ca niște oameni din afară, intelectuali, să adreseze Ministerului Culturii  o scrisoare. Am toată stima pentru domnul ministru, Kelemn Hunor, dar îl rog să se gîndească la identitatea națională a țării. Din ce citesc, fondurile culturii se îndreaptă spre Ardeal, spre monumentele vechi, foarte bine, dar acolo la Mihăileni, deși nu acolo s-a născut Enescu, a scris mult acolo, marieta baciu tricoloreste casa mamei lui. Îl rog pe domnul ministru să-și îndrepte gândul la această casă care poate fi reparată. Gândiți-vă cât valorează o mașină frumoasă, eu nu știu, nu mă pricep, cam atât ar valora reconstrucția acestei case. Se plătesc milioane pentru refacerea unor monumente și nu avem bani pentru Enescu”, a spus Marieta Baciu.

Aceasta a criticat, în termenii aceleași discuții, situația actuală care se întâmplă în administrarea instituțiilor de cultură unde numirile în funcție se fac politic. „Am făcut parte din comisii și nu mai vreau să fac parte. Nu s-a terminat concursul și se cunoștea câștigătorul”, a spus aceasta. Si i-a rugat pe șefii județului, ai municipiului să conștientizeze o dată pentru totdeauna că funcțiile pe care le au sunt efemere, că în fapt fapta rămâne, asta va vorbi despre ei ca aleși ai județului, orașului.

Marieta Baciu le-a mărturisit celor prezenți că în geanta unde-și poartă vioara cu care străbate țara și lumea poartă un drapel, lucru care nu se întâmplă de ieri, de azi, ci din anii  ’90. „În cutia mea se găsește tricolorul, nu l-am așezat acum câteva minute, dar numai cine e departe de țară de mult timp știe ce înseamnă dorul. Vreau să trezesc în fiecare din noi faptul că este o minune că suntem și trebuie să ne dăm mâna pentru a construi. Niciun titlu obținut în viața aceasta nu are valoare, ne trebuie doar discernământ și multă generozitate”, a încheiat artista întâlnirea meditativă pentru Enescu, așa cum chiar ea a caracterizat-o.

One thought on “Marieta Baciu: „Se plătesc milioane pentru refacerea unor monumente și nu avem bani pentru Enescu”

  1. Chiar daca nu am fost la curent cu aceasta manifestare, sunt intru totul de acord cu doamna Marieta Baciu, care este nu numai un virtuoz al interpretarii violonistice, ci si o constiinta culturala.Si eu cred ca se impune un serios semnal de alarma pentru starea si functionarea asezamintelor memoriale si nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *