Ţurcanu a vorbit la Bruxelles despre asocierea dintre judeţele Botoşani şi Suceava

Florin Turcanu (2)Preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, a vorbit la Bruxelles despre proiectele cu finanţare europeană derulate în judeţ. El a vorbit, de asemenea, despre asocierea dintre judeţele Botoşani şi Suceava, în vederea accesării cât mai eficiente a fondurilor alocate în perioada 2014-2020. Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani şi a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord- Est a susţinut joi, în calitate de lector, o alocuţiune.

Iată discursul său:

 

Excelenţele Voastre, stimaţi invitaţi, stimaţi colegi

 

Este o onoare pentru mine să mă aflu astăzi în faţa dumneavoastră, în calitate de preşedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, aşadar de purtător de mesaj al Regiunii Nord-Est. Orice prilej care oferă ocazia recunoaşterii unor eforturi susţinute şi a unor rezultate frumoase obţinute este unul îmbucurător. Tocmai de aceea, apreciez iniţiativa Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, de a organiza sub egida OPEN DAYS această serie de manifestări pentru promovarea Programului Operaţional Regional, pentru a demonstra că dincolo de cuvinte, prin care încercăm să transmitem realizările noastre, sunt rezultate concrete, palpabile, care au contribuit efectiv la dezvoltarea Regiunii.

La nivelul regiunii noastre, Programul Operaţional Regional a fost cu adevărat unul dinamic. Fiind cea mai întinsă şi mai populată dintre regiunile ţarii, Regiunea Nord-Est a primit cu interes şi responsabilitate, dar şi cu ezitările unui nou început de drum, sprijinul Uniunii Europene pentru a-şi acoperi nevoile şi a-şi exploata potenţialul. Priorităţile stabilite prin Strategia de dezvoltare regională – infrastructura rutieră, infrastructură socială, dezvoltarea urbană, turismul şi dezvoltarea mediului de afaceri au fost transpuse de beneficiarii din mediul public şi cel privat în proiecte viabile, mature, cu impact asupra comunităţilor în care au fost implementate.

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, al cărui reprezentant sunt, a contribuit prin propuneri pertinente, la îmbunătăţirea procesului de implementare a programului şi la eliminarea blocajelor.  Câteva dintre aceste măsuri sunt:

– propunerea de suplimentare a fondurilor pentru îmbunătăţirea dotării cu echipamente pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în cele şase judeţe ale Regiunii: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

– realocarea unor sume necheltuite între domeniile de intervenţie din cadrul aceleaşi axe prioritare, în special în vederea restaurării clădirilor de patrimoniu, dar şi pentru dezvoltarea infrastructurii de agrement.

– acoperirea din resurse financiare guvernamentale a penalizărilor acordate beneficiarilor pentru proceduri de atribuire care aveau avizul instituţilor responsabile de la nivel naţional.

– propunerea de supracontractare a fondurilor dedicate infrastructurii de transport, pentru a asigura un bazin de proiecte suficient, care să genereze un grad de absorbţie mulţumitor.

Şi pentru că lecţiile învăţate ne ajută să privim cu pragmatism în viitor, noi am înţeles pe deplin importanţa procesului de planificare şi, prin influenţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, am transmis un semnal spre mobilizare tuturor colegilor din administraţia publică locală in vederea participării active la procesul de planificare regională pentru perioada 2014-2020. În acest sens, sperăm ca rezultatul acestor consultări, desfăşurate într-un cadru partenerial larg, să fie transpus în proiecte strategice, cu impact regional major.

Şi dacă am vorbit de lecţii învăţate în perioada 2007-2013, trebuie să recunosc că una dintre cele mai importante este aceea de a lucra împreună, de a dezvolta o cultură partenerială. Înţelegând pe deplin această necesitate imperativă pentru perioada 2014-2020, într-un exerciţiu pilot de curaj şi încredere reciprocă, judeţul Botoşani, alături de judeţul Suceava au formalizat de curând o asociere care împărtăşeşte aceeaşi viziune, aceeaşi strategie de dezvoltare, în vederea accesării cât mai eficiente a fondurilor alocate în perioada 2014-2020. Priorităţile noastre comune sunt modernizarea şi extinderea Aeroportului de la Salcea, proiecte comune de infrastructură rutieră, inclusiv prin realizarea centurii ocolitoare dintre municipiile Suceava şi Botoşani, regenerarea infrastructurii urbane, modernizarea transportului public în comun, reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, dar şi investiţii în învăţământ şi sănătate.

Proximitatea cu Cernăuţi, în condiţiile recentei aprobări de către Ucraina a acordului de asociere cu UE, poate constitui premisa ca pe viitor acest areal transfrontalier să devină unul dintre principalii poli urbani din Estul Europei. În condiţiile în care Botoşani este singurul judeţ din Regiune cu 2 graniţe externe, atât cu Ucraina cât şi cu Republica Moldova, cooperarea transfrontalieră se constituie într-o oportunitate şi pentru perioada următoare. În calitate de membru în Comitetul de Monitorizare a Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova, mă voi asigura de  bunul mers al programelor de cooperare transfrontalieră.

Dincolo de calitatea de reprezentant al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, mă aflu azi în faţa dumneavoastră şi ca beneficiar al finanţărilor REGIO şi spun asta cu recunoştinţă. Cele 11 proiecte ale judeţului Botoşani, fie că sunt finalizate, în implementare sau în faza de contractare, reuşesc să utilizeze aproximativ 49 milioane Euro din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru investiţii vitale judeţului pe care îl reprezint, de infrastructura rutieră, sănătate, servicii sociale şi restaurarea principalelor embleme culturale ale judeţului. Cu încrederea că experienţa implementării acestor proiecte ne-a deschis apetitul finanţărilor europene, aşteptăm cu interes finalizarea conturării priorităţilor din Acordul de parteneriat pentru 2014-2020.

3 thoughts on “Ţurcanu a vorbit la Bruxelles despre asocierea dintre judeţele Botoşani şi Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *