Ziua Mondială a Mediului, marcată şi la Botoşani

În acest an, pe 5 iunie, întreaga comunitate internaţională sărbătoreşte ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI.

Tema aleasă pentru marcarea Zilei Mondiale a Mediului din acest an „Gândeşte.Mănâncă. Salvează”.se aliniază efortului comun depus în ultimii ani de organizaţiile internaţionale pentru a stopa pierderile şi risipa de alimente.

Studiile arată că aproape jumătate din mâncarea lumii ajunge la gunoi. Această situatie îngrijoratoare este cauzată de diferite cauze: conditii improprii de depozitare, expirarea termenului de valabilitate, dezinteresul manifestat de consumatori pentru anumite produse. Pierderile se înregistrează mai ales în faza de producţie-recoltare, prelucrare şi distribuţie, în timp ce risipa alimentelor are loc în general în comerţ  şi la consumatori.

In Uniunea Europeana, fiecare persoană aruncă aproximativ 179 de kilograme de alimente pe an. Aceasta înseamnă in total 89 de milioane de tone pe an şi se prognozează ca pana in 2020 se va ajunge la 126 de milioane de tone. În ceea ce priveşte ţara noastră, potrivit statisticilor, fiecare român aruncă anual aproape 100 kg de mâncare. In topul produselor care sunt aruncate se afla legumele, fructele, peştele şi mezelurile. Grav este faptul ca 15% din mâncarea aruncată nu este nici măcar scoasă din ambalaj.

Pentru marcarea pe plan local a acestui eveniment Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani a organizat un program de activităţi educative, în colaborare cu unităţile de învăţământ, organizaţii neguvernamentale şi autorităţile locale, care a avut ca scop conştientizarea şi implicarea cetăţenilor în problematica protecţiei mediului. Calendarul de activităţi a cuprins: lecţii deschise în şcoli, expoziţii de desene şi fotografii, colectare deşeuri reciclabile, simpozioane, dezbateri pe teme legate de mediu.

„Sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului în acest an ne oferă posibilitatea de a reaminti tuturor că siguranţa alimentară a  planetei este în pericol. Faptul că sute de tone de alimente ajung zilnic în depozitele de gunoi este un semnal de alarmă atât pentru autorităţi, cât şi pentru cetăţeni.  Este un moment potrivit pentru a reflecta asupra alegerilor noastre alimentare de zi cu zi . Trebuie să fim atenţi la ce şi cât cumpărăm, şi să nu uităm niciodată să dăruim din ceea ce avem în plus celor care au nevoie de ajutor.”, a declarat dl. ing. Eugen Mateciuc, director executiv al APM Botoşani.

Sursa: comunicat presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *