Potrivit medicilor de la Maternitatea Botoşani, un copil cu malformaţii se naşte la fiecare două luni

medicul Dorin Scladan, purtatorul de cuvint al Maternitatii Botosani
medicul Dorin Scladan

Aproape un bebeluş la fiecare două luni se naşte cu malformaţii grave, susţin medicii Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie de la Maternitatea Botoşani. Mulţi dintre aceştia nu ajung să trăiască decât câteva luni. Medicii spun că în astfel de situaţii sunt incriminaţi, de regulă, factorii genetici, însă nu pot fi ignoraţi nici unii factori de mediu, cum ar fi poluarea sau virozele captate de femeile gravide în primele luni de sarcina. Medicii mai spun că riscul nasterii unor copii cu astfel de boli ar fi substanţial micşorat daca mamele s-ar prezenta la medicul de familie pe perioada sarcinii pentru depistarea precoce a malformaţiilor fătului. Malformaţiile cardiace sau la nivelul creierului şi afecţiunile sistemului nervos sunt cele mai frecvente.

Nu sunt cazuri chiar frecvente. Nu există explicaţii cu privire la naşterea acestor copii: poate să fie şi o componentă genetică, poate să apară o anumită modificare la nivelul embrionului care duce la afectarea fătului. La Botoşani, se înregistrează un astfel de caz la două luni”, a spus medicul Dorin Scladan, coordonatorul Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie de la Spitalul Judeţean.

One thought on “Potrivit medicilor de la Maternitatea Botoşani, un copil cu malformaţii se naşte la fiecare două luni

  1. Sistemul sanitar este de vină. Vedeți câte milioane costă un test TORCH ,o morfologie fetală, un dublu test , un triplu test…teste ce ar putea depista malformațiile. Ce sa facă doctorul de familie dacă gravidele nu au atâția bani de dat pe aceste teste care nu sunt nici gratuite nici compensate parțial?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *