Ce salariu are o spălătoreasă care a plătit 5.000 de euro șpagă pentru angajarea în Spitalul Județean Botoșani

Procurorii DNA susțin că la spitalul din Botoșani inclusiv pentru posturile din partea de jos a grilei de salarizare angajările se făceau doar pe baza unei mite consistente. Judecătorii au decis, vineri, a 10 din cele 11 persoane anchetate în dosar, pentru 75 de infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, scrie presshub.

Printre cei care au răspuns la întrebările procurorilor se numără și un fost manager al spitalului, dar și un director. Au fost făcute – printre altele – percheziții la Consiliul Județean, în biroul președintei, și la sediul PSD.

Rețeaua frauda concursurile pentru posturi în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, spital din subordinea Consiliului Județean Botoșani.

Pentru a obține un post de brancardier, îngriitor sau spălătoreasă, candidații trebuiau să ofere între 2.000 și 5.000 de euro, potrivit procurorilor DNA.

Contra acestei sume, o spălătoreasă de la Spitalul din Botoșani primește un salariu de bază între 2.550 și 3.092 de lei, conform grilei oficiale de salarizare.

La acesta se mai adaugă un spor pentru orele lucrate în zilele de sărbătoare, ce poate ajunge până la 800 de lei, un spor suplimentar de circa 212 lei, o indemnizație de hrană anuală de circa 300 de lei plus vouchere de vacanță.

În plus, o persoană care plătea „taxa” de angajare, primea un loc de muncă sigur, cu salariu sigur, din care mai poți fi dat afară doar dacă faci o greșeală majoră.

În plus, deși salariul nu pare mare, trebuie ținut cont că județul Botoșani este la coada clasamentului național al salariilor (pe locul 32), cu un salariu mediu de doar 3.456 de lei.

Cât primește un îngrijitor pentru șpaga dată

Îngrijitorii sunt în aceeași situație. Remunerația de bază variază între 2.748 și 3.103. Plus sporui, indemnizații și vouchere similare.

Salariul de bază pentru un brancardier ajunge până la cel mult 3.190 de lei, în cazul unui brancadrier la UPU, potrivit grilei de salarizări a Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani.

În urma anchetelor efectuate de Direcția Națională Anticorupție Suceava, 11 persoane, printre care medici, asistenți și chiar foști șefi ai Spitalului din Botoșani au fost reținute și 4 au intrat sub control judiciar. Doar 10 au fost arestate preventiv.

Lider de sindicat, despre spaga pentru angajare de la Spitalul Județean Botoșani: „Nu îmi vine a crede că s-a întâmplat la Spitalul Județean așa ceva. Totul mi se părea legal. Și dacă este o înscenare…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *