Trenul „Samoilă Mârza” va circula la Botoșani de Ziua Națională a României

Trenurile CFR Călători vor purta nume simbolice de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Vineri, 1 decembrie 2023, România sărbătorește 105 de ani de la Marea Unire a tuturor provinciilor istorice sub conducerea regelui Ferdinand I. Pentru a marca evenimentul, patru trenuri ale CFR Călători care vor fi remorcate cu locomotive tricolore, vor purta în mod special numele unor personalități ale vremii. Aceste trenuri străbat țara și asigură legătura regiunilor istorice Banat, Crișana, Maramureș, Ardeal, Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia și Dobrogea cu Alba Iulia.

La Botoșani, va ajunge trenul „Samoilă Mârza”, potrivit CFR Călători.  Trenurile care vor purta simbolic, pentru o zi, un nume special pentru Ziua Marii Unirii sunt:

• În data de 30 noiembrie/1 decembrie trenurile:
IR 1835 – București Nord – Craiova – Simeria – Alba Iulia – Cluj Napoca se va numi simbolic trenul „Regele Ferdinand I Întregitorul”;
IR 1763 – Iași – Suceava/Botoșani – Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria – Arad – Timișoara Nord se va numi simbolic trenul „Samoilă Mârza”;

• În data de 1 decembrie trenurile:

IR 1836 – Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria – Craiova – București Nord se va numi simbolic trenul „Iuliu Maniu”;

IC 522 – Arad – Alba Iulia – Teiuș – Brașov – București Nord se va numi simbolic trenul „Vasile Goldiș”.

Cine a fost Samoilă Mârza

Samoilă Mârza s-a născut în 1886, într-o familie de țărani din Galtiu, județul Alba. Între anii 1909 și 1911, și-a făcut ucenicia în arta fotografiei alături de fotograful sibian Iainek, iar primul aparat, cel cu ajutorul căruia a surprins și imaginile de la Marea Adunare Națională, și l-a cumpărat din banii obținuți din vânzarea a doi boi, potrivit culturaladuba.ro. A fost singurul fotograf care a imortalizat Marea Unire de la Alba Iulia.

La începutul Primului Război Mondial, în anul 1914, Samoilă Mârza a fost recrutat în armata austro-ungară și trimis pe frontul din Galiția. În 1916, odată cu intrarea României în luptă, a fost trimis pe frontul din Italia, acolo fiind încadrat în serviciul topografic și fotografic al armatei.

Sfârșitul războiului l-a determinat să se îndrepte spre Viena, ca urmare a retragerii militarilor români. În capitala Austriei, pe 14 noiembrie 1918, a reușit să fotografieze sfințirea primului steag tricolor al Consiliului Naţional Român Central.

Două săptămâni mai târziu, pe 29 noiembrie, a revenit în România, urmând ca pe 1 decembrie să parcurgă cu bicicleta drumul de 11 kilometri din satul natal până la Alba Iulia. Nici vremea mohorâtă, nici aparatul greoi, cu burduf extensibil și trepied, nu l-au împiedicat să asiste la Marea Adunare.

Odată ajuns, a încercat să intre în sala în care se desfășurau discuțiile, dar, întrucât nu avea credențional (permis de intrare), i-a fost refuzat accesul. Pentru această ceremonie importantă fusese angajat un fotograf german, pe nume Arthur Bach. Din motive necunoscute, însă, acesta nu s-a mai prezentat la eveniment, astfel că memoria colectivă a fost văduvită de fotografii din interiorul Sălii Unirii.

Din fericire, Samoilă Mârză a avut inspirația de a realiza cinci clișee (imagini fotografice negative): trei cu mulțimile care asistau la evenimentul istoric, pe Platoul Romanilor, și două cu tribunele oficiale, la care au luat cuvântul dr. Aurel Vlad, președinte al Consiliului Național Român, Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu și Episcopul ortodox de Caransebeș Miron Cristea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *