Filmul independent „Experimentul Pitești” ajunge la Botoșani duminică, pe 30 aprilie, la Cinema Unirea. Acesta este ultimul film în care a apărut regretatul actor Ion Caramitru, iar tânăra regizoare născută în județul Botoșani, Victoria Baltag, aduce în atenția spectatorilor o bucată mai puțin cunoscută din istoria relativ-recentă a României.
Prezentat în 44 de cinematografe din întreaga țară, la Botoșani, proiecția va avea loc la ora 19.00, în prezența Victoriei Baltag. Prezenți, online, vor fi profesorul Andi Daschievici și jurnalistul Lucian Merișca, fiii studenților întemnițați la Pitești, Petru Daschievici și Constantin Merișca.
În cadrul aceluiași eveniment, realizatorii lung-metrajului vor prezenta detalii despre expoziția proiectului „Experimentul Pitești” – obiectele folosite în timpul filmărilor, printre care ceasul lui Ion Caramitru, scenariul lung-metrajului, fotografii de la filmări, scaunul de tortură. Adiacent, expoziția va aduce trei lucrări semnate Fag Negrescu, student închis la Pitești, care, după eliberare, a pictat ceea ce a văzut în închisoare.
Povestea filmului începe cu momente din viața socială a anilor ’50 (zona Moldovei, Iași), aduce în prim-plan psihologia umană și culminează cu punerea în imagini a „fenomenului reeducării” în România (1949-1954). Prima parte a filmărilor s-a desfășurat la Iași, apoi la Aroneanu – sat tradițional românesc unde sunt două case autentice din 1944, dar și la Fortul 13 Jilava.
După cum regizorul Victoria Baltag susține, „Experimentul Pitești” este un film testament, o voce a celor care au fost torturați în vremea comunismului și a celor care nu și-au găsit încă dreptatea, un film care tratează un subiect ținut ascuns de zeci de ani, un film făcut pentru a dezvălui o istorie din care întreaga societate trebuie să învețe. Este un film manifest care vine cu informații despre comunism, educație, libertate de gândire. Este un film de „responsabilitate morală” menit să stea împotriva uitării.