Ordinul prin care ANAF te poate lua în vizor dacă plăteşti un colet cu banii la livrare

foto: actualitati-arad.ro

Plăteşti ramburs coletul, eşti luat în vizor de ANAF. Ar trebui să se întâmple chiar de luna aceasta, odată cu ordinul care prevede ca toţi curierii să transmită către fisc datele despre cei care achită la livrare ceea ce au comandat de pe internet. Deşi avem o lege, firmele încă nu pot furniza informaţiile pentru că încă nu ştiu ce declaraţii au de completat.

Dacă cineva care a comandat un colet a ales să plătească ramburs, automat datele sale vor ajunge către ANAF. Asta pentru că, din această lună, curierii au obligaţia de a transmite către autorităţi informaţii cu privire la cei care fac plata la livrare. Toate aceste date vor fi folosite de ANAF pentru a-i depista pe cei care fac evaziune fiscală.

Vor trebui să fie transmise date referitoare la expeditor, destinatar, adresa de livrare şi valoarea bunului livrat.

Dan Schwartz, analist fiscal: Ideea din spatele acestei obligaţii este aceea de a-i identifica pe cei care vând pe internet fără să fie înregistraţi ca negustori, comercianţi. 

Şi de a strânge mai mulţi bani la bugetul de stat. Datele ar urma să fie stocate în serverele ANAF timp de cinci ani. Şi ar trebui ca angajaţii fiscului să le verifice, pentru a-i depista pe evazionişti.

Iulia Mirea, reprezentant firmă curierat: Volumul de date ce se va transmite e unul foarte mare. Peste 4 milioane de linii lunar, în business as usual şi probabil 8 milioane în pick season, noiembrie şi decembrie. 

Dan Schwartz, analist fiscal: Până ce ANAF va putea să ia o măsură reală, lucrurile deja s-au petrecut. Informaţiile acestea nu văd cum ar putea să ducă la scăderea evaziunii fiscale în România. 

Oricum, momentan curierii nu pot transmite datele către ANAF. Încă nu e gata formularul.

Iulia Mirea, reprezentant firmă curierat: Aşteptăm publicarea acelui PDF inteligent, metoda clasică de raportare pe care ei o pun la dispoziţie tuturor contribuabililor. 

Datele firmelor de curierat arată că acum 60% dintre comenzi sunt achitate la livrare.

Român: Dacă dai ramburs, s-ar putea să vină comanda mai repede. Pentru că firma respectivă aşteaptă banii mai repede. 

Florin Bărbălău, curier: Sunt mulţi care vor să verifice. Sunt colete care trebuie desfăcute la livrare şi abia atunci sunt siguri de ceea ce primesc. Şi aleg să plătească cash. 

Pe de altă parte, noua legislaţie ar putea determina firmele să renunţe la plata ramburs, tocmai pentru a nu intra în vizorul ANAF.

Sursa: observatornews.ro

2 thoughts on “Ordinul prin care ANAF te poate lua în vizor dacă plăteşti un colet cu banii la livrare

  1. Nu este asa . Prin asta se urmărește plata electronica ce poate fi monitorizata . Plata ramburs de cele mai multe ori este foarte mica și nu prezintă interes .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *