VIDEO O artistă din Botoșani, prezentă la ceremonia funerară a papei Benedict al XVI-lea. „O mare de oameni au venit să-l vadă”

O artistă din Botoșani a fost prezentă la ceremonia funerară a papei Benedict al XVI-lea. Cântăreața de muzică populară, Brândușa Covalciuc Ciobanu, care a cântat de Revelion la Roma, s-a numărat printre cei care au mers să îi aducă un ultim omagiu fostului papă, la Vatican.

„Emoționant pentru că era prima dată când intram în Vatican deși am mai fost nu am reușit să intru. L-am văzut pe catafalc pe papa Benedict, n-am văzut niciodată un papă în realitate și am văzut o mare de oameni care au venit să îl vadă. Mai ales, eu fiind ortodoxă, mai merg și la biserica catolică să mă închin la Sfântul Anton căruia i-am cunoscut ajutorul din perioada liceului”, ne-a mărturisit Brândușa Covalciuc Ciobanu.

Pentru prima dată în istoria modernă, un papă în plin mandat va oficia înmormântarea predecesorului său. Zeci de mii de credincioși s-au strâns în Piața Sfântul Petru. Sfânta Liturghie este prezidată de Papa Francisc. Suveranul Pontif, care are probleme de mobilitate, a fost adus într-un scaun cu rotile în Piața Sfântul Petru.

De luni până miercuri, 195.000 de credincioşi au venit la Bazilica Sfântul Petru să-i aducă un omagiu teologului german, care a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani şi a cărui demisie în 2013 a surprins întreaga lume. Prefectura Romei estimează pentru înmormântare un aflux de 100.000 de oameni.

Joseph Ratzinger va fi apoi înmormântat, în privat, în cripta bazilicii unde s-a odihnit Ioan Paul al II-lea până în 2011, alături de alţi 90 de papi.

Doar două delegaţii, Germania şi Italia, au fost invitate oficial de Sfântul Scaun, dar mulţi lideri politici, demnitari religioşi şi capete încoronate din întreaga lume şi-au confirmat prezenţa. Printre aceştia, regele belgienilor Philippe, preşedinţii italian, polonez şi togolez, fosta regina Sofia a Spaniei sau ministrul francez de interne Gérald Darmanin.

Conform tradiţiei, sicriul de chiparos în care va odihni Papa Benedict al XVI-lea va conţine monede şi medalii bătute în timpul pontificatului său, pallium-ul (veşmântul liturgic) precum şi un text care descrie pe scurt pontificatul său, aşezat într-un cilindru metalic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *