CINCI sfaturi pentru a utiliza căștile într-un mod benefic pentru sănătatea auzului

Ultimele studii din domeniul medical arată faptul că aproximativ 20% din populația de pe întregul glob se luptă cu pierderea auzului, în grade diferite. Mulți oameni asociază deficiența de auz cu persoanele seniore, însă în realitate, această afecțiune poate apărea la  oameni de toate vârstele, mai ales când este rezultatul expunerii prelungite la zgomote puternice.  Dacă îți place să asculți muzica preferată la căști, este esențial să faci acest lucru într-un mod responsabil.

Iată 5 sfaturi care te va ajuta să îți menții auzul sănătos în anii care vor urma dacă folosești căști audio:

 

  • Scade volumul

Expunerea îndelungată la sunete cu intensitate și volum mare pot produse daune serioase sistemului auditiv uman. Cel mai eficient mod de a-ți proteja auzul atunci când asculți muzică la căști este să reduci volumul. Pare destul de simplu, nu? Medicii experți în audiologie recomandă setarea volumului la cel mult 60% din capacitatea maximă de redare a sunetelor. Un bun semnal care te poate avertiza că muzica ce vine de la căștile tale este prea tare, este atunci când și cei din jurul tău o pot auzi. Dacă muzica care vine de la căștile tale este suficient de tare pentru ca alții să o audă, îți poate afecta auzul.

 

  • Poartă căști cu funcție de anulare a zgomotului

Căștile sunt adesea folosite pentru a diminua zgomotul de fundal, ajutându-ne să ne concentrăm asupra sarcinilor importante care necesită toată atenția noastră. Problema este următoarea: cu cât zgomotul ambiental este mai puternic, cu atât vei tinde să crești volumul. Din fericire, există pe piață căștile cu funcție de anulare a zgomotului (active noise cancelling). Aceasta limitează zgomotul exterior prin generarea unui semnal sonor care anulează sunetele de fundal. Acest lucru îți permite să asculți muzică la un volum mai mic și este mai puțin probabil să ajustezi constant volumul, în funcție de schimbările din mediul exterior.

 

  • Ține cont de diferitele tipuri de căști

Căștile in-ear au devenit extrem de populare în ultimii ani, odată cu popularitatea crescută a smarphone-urilor. Aceste dispozitive mici din silicon sau plastic sunt plasate direct în urechi, spre deosebire de căștile over-ear, care sunt purtate peste ureche. Este o diferență subtilă, dar importantă: cu cât sursa de sunet este mai aproape de timpan, cu atât este mai probabil să suferi de leziuni ale auzului.

 

  • Aplică regula 60/60/60

Pauzele dese de la ascultarea mesajelor vocale sau a muzicii la căști au rolul de a „odihni” sistemul auditiv și de a preveni deteriorarea auzului pe termen lung. Medicii recomandă să încerci „regula 60/60”: ascultați muzică la 60% din volumul maxim al dispozitivului timp de 60 de minute și apoi luați o pauză de aproximativ 60 de minute înainte de reluarea activității.

 

  • Setează o limită de volum

Multe telefoane și tablete permit utilizatorului să ajusteze setările, astfel încât să poată stabili o limită a volumului maxim. În plus, o pereche de căști Samsung pentru telefonul tău mobil de la Altex.ro te poate avertiza și cu privire la depășirea unor eventuale limite în ceea ce privește intensitatea sunetului. Poți verifica dacă toate aceste opțiuni sunt disponibile pe dispozitivul tău preferat în setări sau poți căuta în manualul de utilizare. 

Așadar, este important să integrezi toate aceste indicații în rutina zilnică de ascultat muzică sau vorbit la căști, pentru a menține calitatea auzului pe o perioadă mai lungă de timp.

Sursă foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *