Un grup de 11 copii şi adolescenţi din Dorohoi, Botoşani, lăsaţi de mici în grija statului, au reuşit să devină un fenomen în lumea artelor tradiţionale. Din pasiune pentru dans, au clădit un ansamblu şi au reuşit, în numai trei ani, să obţină numeroase premii la festivaluri în toată ţara, scrie Adevarul.
După desfinţarea caselor de copii, în judeţul Botoşani, sute de copii abandonaţi în grija statului au ajuns în complexe de apartamente administrate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Aici sunt îngrijiţi şi consiliaţi de specialişti şi instructori de educaţie. Majoritatea încearcă să-şi găsească un rost în viaţă şi, mai ales, să-şi urmeze visurile. Printre aceştia se află şi 11 copii şi tineri din cadrul complexului de apartamente „Amicii“ din municipiul Dorohoi.
Toţi au ajuns în grija statului la vârste foarte fragede, majoritatea abandonaţi de părinţi, şi îi uneşte o pasiune comună: dansul şi muzica tradiţională. Încurajaţi de angajaţii DGASPC, cei 11 elevi, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, au format ansamblul de dansuri populare „Moştenitorii“. Datorită pasiunii pentru dans, dar şi a prieteniei care îi leagă, ansamblul copiilor statului a ajuns un fenomen pe scenele festivalurilor din toată ţara, reuşind, în doar trei ani, să obţină mai multe premii.
Mihaela Onofrei, unul dintre responsabilii din cadrul DGASPC pentru complexul de apartamente din Dorohoi, spune că a văzut pasiunea pentru dans a copiilor şi i-a ajutat, împreună cu ceilalţi angajaţi, să se organizeze şi să găsească un loc unde să poată repeta. Costurile erau foarte mari, mai ales pentru costumele naţionale.
„Acest ansamblu s-a născut la iniţiativa copiilor, dar şi a dorinţei noastre de a le identifica nişte activităţi care să-i atragă spre partea artistică, care cizelează omul, educă, îl îndeamnă spre frumos. Cu ajutorul mai multor sponsori, am reuşit să le facem costumele naţionale,costurile ajungând la aproximativ 10.500 de lei. Vă daţi seama că ne era imposibil fără acest ajutor“, spune Mihaela Onofrei.
După ce au stabilit un repertoriu, cei mici s-au apucat de repetiţii. Nu aveau instructori profesionişti de dans şi nici studii în domeniu –doar pasiunea pentru muzica folclorică şi, spun, angajaţii complexului, mult talent. „Sunt foarte pasionaţi de ceea ce fac. Au muncit mult, mult de tot. Este o muncă asiduă în spatele organizării acestui ansamblu“, spune Mihaela Onofrei.
Ansamblul de dans al copiilor de la „Amicii“ nu este doar despre dans şi muzică, ci mai ales despre prietenie, familie şi vindecare. Cel puţin asta ne dă de înţeles Giusseppe, unul dintre cei mai importanţi membrii ai ansamblului. Are 17 ani, a trăit toată viaţa în sistemul de plasament, însă asta nu l-a împiedicat să ajungă elev premiant, aproape cu 10 pe linie. Are propriile visuri, totodată şi temeri, îndoieli sau griji în legătură cu viitorul său. Giusseppe mărturiseşte că dansul şi întâlnirile cu băieţii din ansamblu îl ajută să depăşească obstacolele şi să-şi vindece rănile. „Eu sper ca după ce termin liceul să ajung la o facultate bună şi să nu întâmpin dificultăţi având în vedere statutul meu. Nu pot spune că mi-a fost greu, dar mereu mi-a păsat de părerea celorlalţi. Când am auzit că se caută tineri pentru dansuri chiar mi-a plăcut ideea. Cel mai frumos moment sunt repetiţiile, atunci înveţi cel mai mult, dincolo de muzică şi dans. Ne ridicăm moralul unul celuilalt. Această echipă înseamnă o parte din mine“, mărturiseşte Giusseppe.