Fermierii botoșăneni îndrumați de inspectorii veterinari să adopte mai multe măsuri pentru protejarea animalelor pe caniculă

vaci in apa-600x400Inspectorii sanitar veterinari botoșăneni le recomandă fermierilor o serie de măsuri care trebuie respectate cu strictețe pentru animale, în perioada caniculară. Proprietarii de animale trebuie să le asigure apă din belșug, locuri umbroase unde să pască, dar și hrana trebuie adaptată.

like facebookAnimalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul de timp 12 – 18, dacă temperatura exterioară, la umbră, depăşeşte 25ºC; la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor precum şi la aparitia unor modificări comportamentale, fermierul are obligaţia să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă.

„În această perioadă, am informat toți crescătorii de animale, fie fermieri, fie crescători particulari, astfel încât animalele să aibă cantitățile de apă necesare și cât să fie păscute de sursa de apă, să fie transportate de la un cumpărător la altul sau la abatorizare în condiții în care este mai rece, respectiv dimineața și seara. Transportatorii de animale să facă repaos la transportul animalelor doar în condițiile în care nu pot ajunge imediat la abator și în zone în care sunt curenți de aer care să poată da aceste vehicule. Pentru vehiculele care transportă pe distanțe lungi sunt asigurate condiții suplimentare, în sensul că există mașini speciale care fac o ventilație artificială, mărind astfel viteza de aer în aceste vehicule și astfel asigură un confort cât de cât spre normal. Trebuie să menționăm faptul că fiecare fermier sau asociație sau cooperative care dețin animale sunt obligate să asigure aceste condiții minime pentru a asigura apă, pășunatul în zone în care curenții de aer sunt favorabili și astfel să nu fie cazuri în care să fim nevoiți să intervenim de urgență”, a precizat Teodor Harabagiu, directorul adjunct executival Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani.

Transportatorii de animale sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică. În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi.

Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor şi să se respecte punctele programate pentru repaus, transfer şi ieşire conform planificării. În cazul comercializării animalelor în târguri, autorităţile trebuie să se asigure că padocurile unde sunt ţinute animalele trebuie să fie suficient de spaţioase pentru a asigura libertatea de mişcare minimă necesară animalelor cazate şi trebuie să fie prevăzute cu zone de adăpostire umbrite.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni, o informare meteo de caniculă, valabilă la nivelul întregii țări, în intervalul 12 – 14 iulie.

În județul Botoșani sunt 110.000 bovine, 28.000 cai și 360.000 de ovine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *