Corecție financiară aplicată Primăriei Botoșani la contractul cercetat de DNA

Primaria BotosaniPrimăria Botoșani va trebui să achite o corecție financiară de 1,8 milioane lei în urma derulării unui proiect cu finanțare europeană. Corecția a fost aplicată municipalității în urma unor nereguli privind atribuirea contractului ,,Asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor-sursa şi reţele” din cadrul Proiectului Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Botoşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”.

Primarul Ovidiu Portariuc a declarat, miercuri, că municipalitatea a contestat corecția la Ministerul Fondurilor Europene, însă fără succes. Am primit o adresă prin care suntem înștiințați că va fi imputată o corecție de 100% în cazul acestui contract. Vorbim de o valoare de 1,84 milioane lei pe care municipalitatea trebuie să o achite. Echipa de control reține că reprezentantul autorității contractante acționa în numele acesteia iar faptul că s-a decis înființarea unui ofertant care a și câștigat licitația și a subcontractat ilegal toate serviciile către firme în legătură cu reprezentantul autorității contractante, cu scopul evitării conflictului de interese, este sancționat de legislație”, a spus edilul municipiului Botoșani.

like facebookEl a ținut să precizeze că este vorba de acel contract în care este implicat și cercetat fostul viceprimar Cătălin Alexa.

În adresă se arată că <având în vedere că deciziile ca reprezentant legal al Primărie Botoșani a domnului Cătălin Virgil Alexa au fost afectate de un interes patrimonial, în mod intenționat fiind înființată o firmă care să aibă calitatea de ofertant și nedeclarată intenționat sucontractorilor, rezultă că se întrunesc condițiile pentru existența unui conflict de interes, interes care a afectat procesul de evaluare a ofertelor și atribuirea contractului. Prin urmare, echipa de control își menține constatările>. Vorbim de comisia de evaluare a ofertelor în 2011. Ofertantul câștigător nu îndeplinea cerințele de calificare solicitate, certificarea ISU a SC Inginer Consultant SRL Suceava  s-a făcut superficial, în urma unui audit bazat pe documente ce atestă împrejurări și fapte nereale. Societatea nu a declarat subcontractanții în faza de atribuire. Scopul nedeclarării a fost acela de a evita descoperirea existenței conflictului de interese. Prin urmare, atribuirea contractului s-a făcut cu încălcarea flagrantă a legislației”, a afirmat Portariuc.

El a revenit cu o întrebare către fostul edil Cătălin Flutur, de la care așteaptă și un răspuns.

Cunoștea aceste fapte ce se întâmplau atunci în Primărie, și dacă cunoștea să spună care au fost scopul acestor fapte. Dacă nu cunoștea înseamnă că nu știa ce se întâmplă în primărie și ce făceau colaboratorii apropiați ai domniei sale, vorbim de mâna dreaptă a fostului primar Flutur, domnul Alexa, omul care a coordonat investiții importante, iar astfel de contracte aruncă o pată asupra Primăriei Botoșani”, a adăugat Portariuc.

El spune că singura soluție pentru recuperarea sumei va fi instanța de judecată și că se va îndrepta, dată fiind situația, pe cale legală împotriva fostului executiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *