Discuții aprinse în videoconferință între premierul Ponta, președintele interimar al Consiliului Județean și liderul Cartel Alfa Botoșani

videoconferinta prefectura botosaniPremierul Victor Ponta şi ministrul dialogului social Liviu Pop au trebuit să intervină, în videoconferința de vineri, într-o discuție care a vizat neplata unor titluri executorii pentru angajații din sistemul de protecție socială din Botoșani.

Invitat de prefectul Costică Macaleţi să ia cuvântul pentru a transmite mesajele de la nivelul judeţului Botoşani, Marius Oroşanu, liderul Cartel Alfa, a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că salariaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului nu şi-au primit drepturile salariale câştigate în instanţă, deşi alte categorii bugetare au beneficiat de plăţile în cauză. Având oportunitatea de a discuta direct cu membrii Guvernul, Oroşanu a subliniat că nu s-au semnat contracte colective de muncă decât în 10 domenii de activitate, dar şi că se aşteaptă încă deblocarea posturilor din sistemul bugetar. Totodată, acesta a arătat că legislaţia din domeniul Dialogului Social aşteaptă o serie de corectări, iar legea salarizării unice este mai mult ca oricând necesară, dată fiind creşterea salariului minim pe economie, cauză a aplatizări salariilor din anumite domenii.

Al cincilea obiectiv al dumneavoastră (nr. Liviu Pop) a fost respectarea sentinţelor judecătoreşti. Am văzut că aţi preluat practica guvernului anterior de eşalonare doar că în 2014 a fost o mică modificare pentru unele unităţi care au primit anticipat unele sume, dar socotesc că din cele cinci obiective aţi realizat doar unul, un pic din al doilea. Îmi exprim speranţa că până la sfârşitul mandatului său va reuşi să le îndeplinească pe toate în interesul tuturor”, a declarat Marius Oroşanu.

A intervenit premierul Victor Ponta, care a întrebat dacă în 2014 nu s-au terminat de plătit titlurile executorii.

Am adus la cunoştinţa comisiei de dialog social că la Botoşani, de exemplu, Direcţia de Asistenţă Socială a plătit zero lei pentru titlurile din 2015. Deci zero lei pentru tot ce înseamnă o mie şi ceva de salariaţi din asistenţa socială”, i-a răspuns Oroşanu.

like facebookPonta i-a răspuns că Direcţia de Asistenţă Socială e la Consiliul Judeţean, nu la Guvern.

Ce să facă domnul Pop cu Consiliul Judeţean?” a spus Ponta, adăugând totodată că Guvernul nu este responsabil de ceea ce plăteşte Consiliul Judeţean.

Noi am plătit titlurile executorii la toţi cei care sunt plătiţi de guvern. De asemenea, CJ trebuie să-şi facă bugetul în acest sens. Noi o să verificăm dacă CJ îşi face bugetul în acest sens. Dar e autonomie locală, adică n-aş vrea ca doar când e de bine e a CJ-ului, iar când e de rău e a Guvernului. Nu cred că e corect aşa, trebuie să ia CJ şi bunele şi relele. Nu am dreptul legal să-i plătesc decât pe cei care sunt plătiţi de la bugetul central”, a susţinut Ponta.

A intervenit în discuție preşedintele interimar al Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu, care a spus oficialilor din Guvern că CJ Botoşani nu a primit bani la sfârşitul anului trecut pentru plăţi anticipate.

Vreau să vă informez că la sfârşitul anului bugetul judeţului era croit pe exerciţiul 2014. Dacă aveam rectificare pozitivă la sume în decembrie, aşa cum aţi stabilit dumneavoastră ca să se aloce sume pentru plata acelor eşalonări anticipate, o făceam cu mare plăcere. Neprimind  sume pe un buget care era în execuţie, nu am avut de unde să plătim”, a afirmat Sorescu.

Guvernul a anunţat că astfel de întâlniri cu membrii comisiilor judeţene de dialog social şi conducerile diverselor ministere convocate în funcţie de tematicile stabilite, vor avea loc periodic. Problemele ridicate la nivel local vor putea fi publicate, alături de răspunsurile oficialilor, pe o platformă ce urmează a fi pusă în funcţiune, din fonduri europene, graţie unui proiect derulat prin MFE (Ministerul Fondurilor Europene).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *