A murit un celebru profesor universitar, născut în judeţul Botoşani

doliuUn important profesor din Iasi a murit astazi, acesta fiind cadru didactic la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”(UAIC) Iasi. Este vorba despre profesorul Ioan Harjoaba, de la Facultatea de Geografie din cadrul UAIC. Profesorul Ioan Harjoaba s-a nascut la 8 martie 1931 in comuna Havarna (pe atunci apartinand judetului Dorohoi, astazi in judetul Botosani), urmand cursurile Liceului de Baieti din orasul omonim.

Ulterior, si-a continuat studiile la Facultatea de Geologie si Geografie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, facultate absolvita in 1954. Pregatirea prin doctorat s-a concretizat printr-o teza de geomorfologie regionala, sustinuta la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, sub conducerea academicianului Tiberiu Morariu. Ioan Harjoaba si-a perfectionat in mod continuu pregatirea, prin cercetari de teren si expeditii, atat in Romania, cat si diferite regiuni ale Globului – in Africa (R. D. Congo, Zambia, Egipt), America de Nord (Statele Unite ale Americii) sau in aproape toate statele Europei. In felul acesta, devenise geograful roman cu cel mai larg orizont al cunoastere directa, ceea ce i-a permis sa realizeze sapte filme documentare, o colectie de 5000 de diapozitive in culori, aflate in fondul Departamentului de Geografie al Universitatii iesene, precum si o colectie de roci si minerale din Africa, oferita muzeului de mineralogie si petrografie al aceleiasi institutii.

like facebook

 Din punctul de vedere al cercetarii stiintifice, prof. dr. Ioan Harjoaba s-a distins, primul rand, prin ponderea mare a ineditului din opera sa si prin revelarea a numeroase aspecte originale atat in lucrarile de geomorfologie (Relieful Colinelor Tutovei, 1968) cat si in cele de climatologie (Evolutia regimului pluviometric din Zair, 1978), de eco-geografie (Lubumbashi – un ecosistem tropical urban, 1978), de toponomastica (Rolul factorilor geografici in raspandirea toponimului Poiana, 1974) sau de geografie teoretica (Cu privire la neogeografie, 1984).

Dintre contributiile sale cele mai substantiale, trebuie in mod obligatoriu mentionate cele referitoare la cunoasterea evolutiei si a dinamicii actuale a reliefului (asupra remanierilor hidrografice si a captarilor din Colinele Tutovei, a teraselor si a reliefului piemontan de la contactul Subcarpatilor cu Podisul Moldovei etc.), la dinamica maselor de aer (analiza originii si a regimului zilnic ale ploilor din zona subecuatoriala a Africii, ca si in studiul efectelor acestei dinamici asupra regimului anual al precipitatiilor din zonele ecuatoriala si temperata etc.) si la raporturile dintre componentele geosistemului. Remarcabile sunt si contributiile de natura geologica ale profesorului Ion Harjoaba: descoperirea unor elemente de fauna fosila care atesta existenta Pontianului (1962), precizarea varstei cuaternare a pietrisurilor de Balabanesti (1962) s.a. Ca rezultat al muncii de cercetare stiintifica si al muncii didactice, relevam publicarea a opt carti si cursuri universitare (inclusiv a unui foarte util Dictionar de geomorfologie, primul de acest gen din Romania), a sase lucrari in edituri si reviste stiintifice de peste hotare, precum participarea la o serie de reuniuni stiintifice din strainatate. Aprecierea muncii stiintifice a fost evidentiata si de acordarea premiului III al Ministerului Invatamantului, pe anul 1965, pentru o valoroasa lucrare de geomorfologie 22 dinamica.

Pe plan didactic, in cei 42 de ani de activitate, profesorul dr. Ioan Harjoaba s-a remarcat printr-o deosebita multilateralitate, predand cursuri si conducand lucrari practice din majoritatea disciplinelor de geografie fizica – geomorfologie, metodologia cercetarilor fizico-geografice, hidrologie, geografie fizica regionala, climatologie generala si topoclimatologie, protectie a versantilor s.a. Cunoasterea profunda a realitatilor geografice mondiale 1-au facut sa se orienteze in ultima perioada de munca didactica spre geografia continentelor, un domeniu in care s-a distins in mod particular si in care a creat o veritabila scoala la Universitatea „A1. I. Cuza” din Iasi, asigurand continuitatea de pregatire prin formarea unor tineri si valorosi colaboratori. Pe de alta parte, o vizibila inclinatie spre formatia umanista 1-a indreptat spre elaborarea unui interesant curs de Istorie a civilizatiilor materiale.

Prof. dr. Ioan Harjoaba manifesta aptitudini indiscutabile de organizator si coordonator, fapt pentru care a indeplinit un numar mare de functii si sarcini de raspundere, la nivel international sau national dar si la nivelul institutiei. Printre acestea, le mentionam pe ceIe de membru al delegatiei Romaniei in comisia pentru invatamant superior si cercetare stiintifica a Consiliului Europei (1993-1994), membru in comitetul pentru programe de invatamant superior si cercetare stiintifica al AUPELF/UREF (din 1968), ministru-secretar de stat, responsabil pentru invatamantul superior si cercetarea stiintifica, din Ministerul Invatamantului (1993-1994), membru al comisiei de stiinte geonomice din Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare si presedinte al subcomisiei de geografie din acesta, membru al Consiliului National al Francofoniei, director al cursurilor internationale de vara ale Universitatii „Al. I.Cuza” (1979-1987), prorector al Universitatii (1992-1993), decan al Facultatii de Geografie-Geologie (1990-1992) etc. Aceste insemnate responsabilitati nu au ramas fara rezultate trainice in invatamantul superior romanesc si in Universitatea „ Al. I. Cuza ” din Iasi. Nu trebuie sa trecem nici peste aspectul international al sprijinirii, cu mult suflet, a reconstructiei invatamantului superior dupa declararea independentei unei, pe atunci, tinere tari in curs de dezvoltare – R. D. Congo (fostul Zair), unde a lucrat in anii 1974-1978.

Profesorul universitar doctor emerit Ioan Harjoaba a ramas activ si dupa retragerea din activitatea didactica, indeosebi din postura de sef al Colectivului de geografie al filialei Iasi a Academiei Romane, colectiv pe care l-a coordonat eficient pana in momentul retragerii definitive in anul 2010, retragere impusa in primul rand de noi reglementari legislative. In acest interval a participat la toate manifestarile stiintifice organizate anual in cadrul Departamentului de Geografie si al colectivului de Geografie, continuand sa publice articole valoroase in publicatiile stiintifice interne (Analele stiintifice ale „Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, Lucrarile Seminarului Geografic „Dimitrie Cantemir”), sprijinind astfel standardele calitative ale acestor reviste ( autor: profesorul Ionel Muntele, Scientific Annals of „Alexandru Ioan Cuza” University of Iasi – Geography series, Vol 57 (2011).

Sursa: Buna Ziua Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *