Dosar de politician: Constantin Conţac, baron local PSD de Botoşani

Constantin Contac
Constantin Contac

În preajma căderii guvernului Ungureanu de anul trecut, genţile cu bani cash erau transferate din mâinile Opoziţiei în mâinile parlamentarilor de la Putere cu o plăcere specială. În final, au fost cumpărate suficiente voturi pentru ca premierul Ungureanu să fie trimis într-o vacanţă politică prelungită. Atunci nu au circulat numai valizele cu bani, ci şi promisiuni de afaceri, au fost traficate funcţii şi candidaturi la Parlament. Trădătorii şi-au făcut plinul. Şi-au spus că oricum USL va câştiga alegerile, aşa că nu mai contau câteva luni de agonie la putere. În anii cât au fost la putere, cei de la PDL au acţionat la fel.

Mulţi dintre baronii PSD şi PNL, care acum fac pe curajoşii la televizor, fuseseră cumpăraţi cu banii miniştrilor PDL. S-au scurs milioane de euro către primării şi consilii judeţene -controlate atunci de Opoziţie – de la ministerele Dezvoltării şi de la Compania Naţională de Drumuri. Judeţul Teleorman este cel mai bun exemplu. Unii au fost cumpăraţi cu funcţii, alţii cu contracte. Unii au plecat din PNL şi PSD la UNPR-ul lui Gabriel Oprea, alţii au rămas în partidele lor. Dar toţi au fost trădători. Astfel, în 2009 nimeni nu a înţeles cum Mircea Geoană a putut pierde alegerile, chiar dacă a făcut greşeli mari de strategie politică.

Cazul de astăzi vorbeşte tocmai despre această practică de aţi cumpăra adversarul în momentele politice importante. Şi ne mai întrebăm de ce acum nu mai avem Opoziţie politică!? Vom lua cazul judeţului Botosani. Aici, până anul trecut, baron atotputernic a fost Gheorghe Flutur, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi actual secretar general al PDL . Acesta îl impusese în 2008 ca primar al Botoşaniului pe verişorul său, Catalin Flutur. Şef la judeţ era Mihai Tabuleac, tot de la PDL, subordonat al aceluiaşi Flutur. În momentele sale de glorie, hazliul Ghiţa Flutur era de fapt baronul atotputernic al Bucovinei, tot el desena cu oi pe dealurile Sucevei mesaje de promovare a frumuseţilor din regiune. Un kitsch desăvârşit.

Celălalt om cu greutate al judeţului Botoşani era Constantin Conţac, de la PSD. Adevărat baron local şi el, cu şcoala veche a partidului comunist. Conţac a fost preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Timp de opt ani, între 2000 şi 2008, cât timp a condus judeţul, Conţac şi-a creat o infrastructură de putere şi influenţă. Şeful drumurilor judeţene era chiar fiul său, Liviu Conţac, ajuns acum cel mai important om de afaceri în construcţia de drumuri din judeţ. După opt ani în care a fost anchetat de DNA pentru afacerile făcute pe seama CJ Botoşani împreună cu fiul său, baronul a fost condamnat la trei ani de închisoare. La fel şi fiul său, Liviu. Acum afacerile familiei sunt conduse de un nepot, Iulian Conţac.

Botoşăneanul este primul mare baron local, alături de Nicolae Mischie de la Gorj, care a suferit o condamnare cu executare. Afacerile sale însă au a rămas în picioare chiar dacă acesta este acum în puşcărie. Compania deţinută de Conţac şi fiul său a câştigat acum câteva săptămâni un contract de circa 6 milioane de euro pentru modernizarea unor drumuri în Botoşani. Situaţia este tragi-comică. Sumele încasate însă de-a lungul ultimilor ani de familia Conţac sunt însă impresionate. Mulţi dintre bani au venit de la PDL, direct din pixul verişorului lui, Gheorghe Flutur. Motivul, în 2008 PSD-istul Conţac a trecut de partea portocaliilor, iar în 2009 a făcut campanie pentru Traian Băsescu. Contractele din bani publici au curs neîntrerupt către familia sa, din 2000 până în 2012. 12 ani de abundenţă !

Aşadar, până să ajungă la închisoare Conţac a făcut bani serioşi. Prima dată ca baron al judeţului, apoi ca trădător politic. Din informaţiile publice existente rezultă că firma familiei sale a realizat din bani europeni drumurile judeţene dintre Salcea şi Roşcani dar şi la Izvoarele Sucevei. În 2010, în timpul guvernării portocalii compania baronului a câştigat execuţia de lucrări de întreţinere şi reparaţii pe drumurile judeţene, precum şi servicii de deszăpezire, pentru o perioadă de trei ani, cu o valoare de 100 de milioane de lei. Între anii 2012 şi 2013, aceeaşi firmă a efectuat deszăpezirea drumurilor din judeţ. De la Primăria Botoşani, Conţac a primit un contract de 3 milioane de euro pentru modernizarea centurii în ajunul alegerilor prezidenţiale din 2009. Şi, apoi, două contracte de la Consiliul Judeţean condus de portocaliul Tabuleac, în valoare totală de 5 milioane de euro.

Multe alte contracte au fost sifonate între anii 2000 şi 2004, când nu existau legile anticorupţie şi nici transparenţa informaţiilor.
Acum însă şi cei de la USL îl finanţează în continuare pe baronul aflat în puşcărie chiar dacă noul preşedinte al judeţului, Cătălin Nechifor de la PSD este unul dintre foştii duşmani ai acestuia. Când Nechifor a câştigat în 2012 şefia CJ Botosani a denunţat contractele dubioase între firmele familiei Conţac şi Consiliul Judeţean. Apoi, contractele au continuat nestingherite. Explicaţia este oarecum simplă dacă scoatem din ecuaţie şpaga mioritică. Astfel, la o simplă analiză se observă că societatea deţinută de familia Conţac numită Transporturi Auto SA a câştigat direct sau prin interpuşi, timp de 10 ani, aproape toate lucrările importante de drumuri din judeţ. În mod logic, în aceşti ani, compania a câstigat bani şi experienţă în domeniu, cerinţe absolut necesare în câştigarea licitaţiilor. Acum, având portofoliu, afacerea lui Conţac poate funcţiona de la sine fără intervenţiile sale. Creşterea acestei firme a fost făcută însă din banii publici ai judeţului. Motivul pentru care Conţac şi fiul său sunt în puşcărie este exact acesta: că el şi fiul său au sifonat bani publici în propriile buzunare.

Iar acum pentru că au sifonat acei bani au dreptul să câştige în continuare la fel de mulţi bani! Nu-i aşa că este frumoasă şi fascinantă România? !
Sursa: Realitatea.net

One thought on “Dosar de politician: Constantin Conţac, baron local PSD de Botoşani

  1. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Cam amestecat vad lucrurile cei din presa centrala.Judetele Suceava si Botosani sunt cam ca Budapesta si Bucuresti in mintea celor din Occident. Un exemplu din articol: „Când Nechifor a câştigat în 2012 şefia CJ Botosani a denunţat contractele dubioase între firmele familiei Conţac şi Consiliul Judeţean. Apoi, contractele au continuat nestingherite.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *