Adopţiile au devenit mai permisive

Cristina Fortoes, Liviu Radasanu Protectia CopiluluiLegea privind regimul juridic al adopţiilor a suportat modificări, iar procedura de adopţie a fost simplificată, anunţă reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Cristina Fortoeş, specialist la DGASPC, a declarat că principala îmbunătăţire adusă legii este cea care face referire la deschiderea procedurii de adopţie internă. Potrivit acesteia, se reduce timpul de şedere în sistemul de protecţie al unui copil. Dacă copilul nu a fost vizitat de părinţi timp de un an de zile, iar copilul nu a păstrat o relaţie personală cu aceştia, atunci pentru acel copil va putea fi întocmit un plan privitor la adopţie.

O altă modificare importantă este aceea că se poate considera refuz abuziv al părinţilor biologici de a consimţi la adopţie, dacă, deşi sunt citaţi legal, nu se prezintă în faţa instanţei judecătoreşti la termenele stabilite în vederea deschiderii procedurii de adopţie, pentru a-şi exprima opinia cu privire la adopţie. Ne-am confruntat în ultimii ani cu astfel de situaţii. Acum instanţa poate declanşa procedura de deschidere a adopţie, fără ca părintele să fie prezent„, a precizat Cristina Fortoeş.

O altă modificare importantă este aceea că s-a prelungit perioada în care este valabilă hotărârea judecătorească de deschidere a procedurii de adopţie. Perioada nu mai este de un an, ci de doi ani. De asemenea, termenul de evaluare pentru familiile şi persoanele care doresc să adopte s-a prelungit până la mixim 120 zile. Până acum evaluarea familiei se putea realiza în 50 de zile. Mai mult, până acum atestatul de familie era vabil un an fără excepţii, prin modificările aduse atestatul poate fi retras atunci când se constată faptul că familia adoptatoare a ascuns sau furnizat informaţii false la evaluare, atunci când se constată faptul că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pe baza cărora a fost eliberat atestatul sau poate înceta de drept dacă se modifică configuraţia familiei care a primit atestatul sau dacă a trecut termenul de un an şi nu a fost încă încredinţat un copil acelei familii.

Anul trecut, au fost adoptaţi opt copii cu vârste între un an şi 12 ani, trei dintre copii fiind daţi spre adopţie în alte judeţe.

Anul acesta, până la această dată, au fost atestate să adopte copii opt familii, fiind adoptaţi deja trei copii cu vârste între 1 şi 3 ani.

Reprezentanţii DGASPC speră ca prin aceste modificări să crească numărul de adopţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *