Lumina Sfântă va fi adusă din Israel

inviere 2011Sâmbăta Paștelui este ultima zi care precede marea săbătoare a Învierii lui Iisus Hristos. Daca, vineri, crestinii definitiveaza purificarea spirituală, sâmbătă, ei o vor finaliza pe cea trupească, pentru a primi curaţi minunea din Duminica Paştelui.

În această zi, creștinii se pregătesc să ia lumina sfîntă a Învierii în această noapte.

Ei sunt aşteptaţi la biseriile din municipiul şi din judeţul Botoşani. Cele mai mari aglomeraţii se vor înregistra, probabil, şi în acets an, la Mănăstirea Vorona, la Mănăstirea Popăuţi, dar şi la Biserica Sfântul Ilie, unde, alături de protopopul Lucian Leonte, va sluji Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Lumina Sfântă va fi adusă, şi în acest an, din Israel. O delegaţie a plecat vineri dimineaţă spre Israel pentru a aduce Lumină de la Sfântul Mormânt. in delegaţie Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române face parte, pentru al patrulea an consecutiv, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Lumina Sfântă va ajunge pe Aeroportul din Suceava sâmbătă seară, iar de aici va fi împărţită preoţilor din judeţele Botoşani şi Suceava.

Pregătirile pentru Înviere sunt meticuloase, de la aranjarea „păscăriţei” – coşul sau blidul cu pască şi ouă, până la „primenitul hainelor” fiecărui membru din familie.

În vremuri trecute, «păscăriţa» era un vas din doage de brad, împodobit cu multe cruci, de jur-împrejur, însă acum se foloseşte un coş de nuiele. Se pun mai întâi alimentele ce simbolizează belşugul şi sporul din gospodărie: cârnatul de porc, slănina, caşul proaspăt, ouăle albe, făina, usturoiul, sarea şi busuiocul. Pentru «iuţeala» minţii şi a trupului se pun hrean şi cuişoare, iar pentru dulceaţa vieţii, zahăr. Deasupra acestora se aşază la vedere ofrandele pentru Paşte: pasca, cu un ou roşu şi unul încondeiat, în fiecare despărţitură a crucii, cozonacul, alte ouă roşii şi friptură de miel. Nu trebuie să lipsească nici «baba», un colac în formă de spirală cu un ou roşu în vârf şi care reprezintă prima pomană pentru cei dispăruţi, oferită imediat după ce preotul sfinţeşte coşurile la biserică.

Biserici sancţionate cu avertisment pentru nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *