Un reputat profesor s-a stins din viață în noaptea de Înviere. A fost mentor pentru sute de botoșăneni

S-a stins din viață prof. univ. dr. ing. Mihai Crețu, fost rector al Universității Tehnice din Iași (TUIASI). Profesorul a fost rector al instituției de învățământ superior în perioada 2000 – 2008. În perioada 1990-1996 a fost șef de catedră al Facultății de Electrotehnică, iar în perioada 1996-2000,  2004-2008 decan. Mihai Crețu s-a stins din viață în noaptea de Înviere.

Corpul academic al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) își exprimă profundul regret pentru trecerea la cele veşnice a domnului profesor doctor inginer Mihai Creṭu, fost rector al Politehnicii ieșene.
Nāscut în Iaşi în 5 octombrie 1940, urmezā cursurile primare, gimnaziale şi liceale în oraşul natal şi absolvă cursurile Facultāţii de Electrotehnicā a Institutului Politehnic „Gh. Asachi” Iaşi, în promoţia 1962, fiind inclus în același an în corpul academic al facultāţii.

A parcurs apoi toate treptele carierei academice, în 1990 fiind numit prin concurs profesor universitar titular în Catedra Măsurări electrice şi materiale electrotehnice, pe care tocmai o fondase.
Distinsă personalitate academică și științifică a lumii inginerești, a fost şef al Catedrei de Măsurări electrice şi materiale electrotehnice în perioada 1990 – 1996, decan al Facultăţii de Electrotehnicā în perioadele 1996 – 2000, 2004 – 2008 şi rector al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iaşi 2000 – 2004.

Ca titular al disciplinelor „Măsurări electrice şi electronice”, „Senzori şi traductoare”, „Măsurări în procese industriale”, are contribuții științifice importante în: dezvoltarea de senzori şi traductoare pentru roboţi industriali, a unor sisteme pentru gestiunea operativă a puterii și energiei la consumatori si de măsurare numerică a parametrilor de calitate a energiei electrice. Contribuțiile sale se extind și în domeniul utilizării instrumentaţiei virtuale pentru calibrarea termocuplelor, marea majoritate a inovațiilor profesorului fiind rezultatul cercetărilor realizate în cele peste 60 de contracte de cercetare științifică pe care le-a coordonat.

Aceste contribuții științifice au fost publicate în peste 170 de lucrări științifice, dintre care 95 în străinătate, 6 manuale didactice în edituri universitare și 14 tratate în edituri cunoscute, dintre care 2 apărute în străinătate.
În calitate de conducător de doctorat din 1990, a coordonat peste 50 de doctoranzi, 44 dintre dintre aceștia fiind confirmați ca doctori de către CNATDCU.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Cariera academicã a domniei sale a fost excepṭionalã, a format peste 50 de generaţii de ingineri şi a avut o importantă contribuţie la crearea tradiţiei școlii de inginerie electrică din Iaşi.
Creativitatea și dăruirea profesională ce l-au caracterizat vor rămâne pentru noi o pildă statornică asupra vocației unui dascãl de excelenţã. În veșnica noastră amintire și prețuire! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *