Bisericile de lemn din judeţul Botoşani, capodopere ce dăinuie în timp

Biserica de Lemn din Leorda
Biserica de Lemn din Leorda

Pentru unii, poate de mult uitate, pentru altii, adevarate capodopere, pe teritoriul judetului Botosani exista peste 60 de astfel de lacasuri de cult, majoritatea vechi de doua, trei secole. Acestea au fost conservate mai bine decat in alte judete ale Moldovei.

Construite fara prea multa dighiseala, dar cu un simt artistic desavarsit, aceste biserici, aidoma unor case taranesti, ca si tip de constructie, stau marturie de secole, purtand amprenta timpului si al mesterilor.

Un exemplu in acest sens este Biserica de lemn din localitatea Aurel Vlaicu, care se afla  in apropierea DN29, pe partea dreapta in directia Saveni. Biserica de lemn din Aurel Vlaicu are forma de patrulater, este placata cu scanduri vopsite in culoarea galben. In vecinatate, pe latura de sud-vest este situat turnul clopotnita, fiind ca si biserica, placat cu scanduri galbene si acoperit cu tabla.

Biserica de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” se afla in comuna Braesti a fost construita in anul 1745, conform inscriptiei de deasupra portalului de intrare avand drept ctitor pe Miron Gorovei. Biserica din Braesti este tipica bisericilor de lemn din zona Botosanilor: dimensiuni mici, cu absida altarului pentagonala, este construita din barne de stejar prinse in clesti, fara turla, avand turnul clopotnitei deasupra intrarii, pe latura sudica. Biserica se afla pe Lista Monumentelor Istorice a judetului Botosani.

Biserica de lemn cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil (Sf. Voievozi) din Buhaceni a fost construita in jurul anului 1777. Ea se afla in centrul satului Buhaceni din comuna Trusesti (judetul Botosani). In decursul timpului, au fost efectuate mai multe lucrari de reparatii. A fost construit un pridvor in partea de vest, deasupra caruia se afla turnul-clopotnita. S-a inlocuit acoperisul de stuf cu unul din sindrila si ulterior cu unul din tabla. In 1870 s-a refacut o parte din picturi, iar o alta parte s-au inlocuit. Catapeteasma a fost pictata de pictorul Vasile Smadu.
Pentru a proteja edificiul de intemperii, au fost captusiti peretii exteriori cu scandura, iar peretii interiori au fost tencuiti cu lut si zugraviti.

Biserica de lemn cu hramul „Sf. Nicolae” se afla in comuna Leorda, fiind situata la DJ 291. Este localizata in centrul comunei, pe latura sudica a noii biserici de zid din comuna. Nu se gaseste pe lista monumentelor istorice.
Biserica din Leorda este de dimensiuni mici, avand laturile de vest si de est in trei laturi, fiind mai lata in latura vestica. Corpul bisericii se ingusteaza catre altar prin trei decrosuri succesive. Are doua usi, cea de pe latua de sud a altarului si cea de pe de pe latura de sud a clopotnitei, atasata de corpul bisericii pe aceeasi latura sudica. Este asezata pe un soclu de ciment. Biserica este acoperita cu tabla
Biserica de lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Manastirea Zosin a fost construita in anul 1779 in satul Baluseni din comuna omonima. Ea se afla localizata in perimetrul manastirii.
Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Manastirea Zosin a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Botosani din anul 2004.
Biserica a fost ridicata in anul 1779 de setrarul Tudorache Basota . Deasupra usii de la intrare se afla o inscriptie sapata in lemn cu caractere chirilice, in fermecatorul grai local de epoca, cu urmatorul text: „Aceasta sfanta beserica esti facuta de dumnalui satrarul Tudurachi Basuta, care sa cinstesti hramul Adormire Preasfinti Nascatori de Dumnizeu, in zile mari sale Costandin Muruz, Voivod, in an 1779 august 1”.
Peretii bisericii au fost tencuiti in exterior si in interior, fiind pictata in 1834 direct pe lutul care acopera nuielele Acoperisul bisericii este din sindrila, fiind refacut de cateva ori. Biserica de lemn din Manastirea Zosin este una dintre foarte rarele biserici cu pereti din impletitura de nuiele cunoscute in Romania, care s-au pastrat pana in zilele noastre. Peretii au fost lutuiti, tencuiti si apoi varuiti in culoarea alba. Este acoperita cu sindrila.

Sursa: Evenimentul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *