Talhari si ucigasi mai tari ca politia

Zeci de infractiuni grave inregistrate in judet figureaza cu autori necunoscuti.

Anual, zeci de infractiuni in care politistii nu au reusit sa-i prinda pe autori se prescriu din cauza trecerii timpului. Fie ca este vorba de acte de violenta, de distrugeri, furturi sau talharii, dosarele au zacut pana a intervenit prescriptia raspunderii penale. Motivele sunt diferite de la caz la caz – fie victimele au anuntat prea tarziu faptele, fie infractiunile au fost descoperite dupa multe zile, fie politistii nu au avut suficiente probe ori au fost prea comozi sa-si mai bata capul cu acele dosare.

Asa ca, odata cu trecerea timpului, faptele sunt uitate si, in consecinta, urmarirea si pedepsirea tardiva nu mai au rost. De altfel, aceasta este si ratiunea prescriptiei – sa stearga din evidente acele dosare care oricum nu mai au sanse sa fie solutionate. „Fiecare infractiune are termenul ei de prescriptie, in functie de pedepsele prevazute in Codul Penal. In cazul infractiunilor de omor, de exemplu, prescriptia intervine dupa 20 ani. Ca un aspect pozitiv este ca, din 2005, nu am mai inregistrat infractiuni contra vietii cu autori necunoscuti”, a spus Aurel Simion, purtator de cuvant in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani.

Cert este ca, de aproximativ doi ani, procedurile de anchetare a cazurilor cu „AN” (n.r. – autori neidentificati) s-au modificat si ele. Astfel, daca inainte dosarele zaceau cu anii in fisetele unor politisti, in prezent, dupa o luna de la inregistrarea faptei, cazurile ajung intr-o evidenta „pasiva”, iar, daca in timpul investigatiilor pentru solutionarea altor infractiuni se descopera ca urmele corespund cu cele din dosarele cu AN, cercetarile se reiau. Daca nu, dosarul ramane acolo pana la implinirea termenului de prescriptie. „S-a renuntat si la acea statistica cu numarul total al cazurilor cu AN. Acum  se mentioneaza doar numarul de cazuri intrate si cazurile solutionate”, a explicat Daniela Gheorghiescu, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului de Politie.

Anul acesta, de exemplu, pana in luna iulie au fost inregistrate 1.696 de cauze cu AN si au iesi din evidente 1.848 de cauze. Altfel spus, peste 150 de cazuri mai vechi au fost solutionate prin identificarea autorilor ori prin implinirea termenului de prescriptie.

––

Dosare grele ramase nerezolvate

Printre dosarele cu „AN” figureaza cele mai grele cazuri din ultimii ani, respectiv jaful de la casa de amanet Esco Trade din septembrie 2005, furtul unui seif de la un magazin de telefoane mobile, furtul de aproape 800 de milioane de lei vchi de la un valutist, dar si alte 12 fapte deosebit de grave – omoruri, violuri urmate de moartea victimei si pruncucideri, in care politistii nu stiu cine sunt autorii. Iar dosarele se aduna cu fiecare an.

Una dintre crimele ramase nesolutionate este cea inregistrata in august 2000, la Flamanzi. Gheorghe Cuibari a plecat la camp si nu s-a mia intors acasa. Cateva zile mai tarziu, corpul neinsufletit a fost gasit sub o gluga de coceni. Legistii au stabilit ca a fost ucis, insa criminalii nu au fost prinsi.

In toamna 2008, locuinta lui Gabriel Oprisanu, pe atunci director al Directiei de Sanatate Publica, a fost sparta, iar din living au disparut banii si bijuteriile, paguba fiind estimata la 20.000 de euro. In august 2009 a urmat locuinta primarului Catalin Flutur, iar anul trecut a fost sparta si societatea fostului presedinte al Consiliului Judetean, Constantin Contac.

Si lucrurile nu se opresc aici, pentru ca anul acesta a fost calcata de hoti si societatea Euro Tati IFN de unde hotii au plecat cu 16.000 de lei. In niciunul dintre aceste cazuri autorii nu au fost prinsi. „Cercetarile continua in vederea identificarii autorilor si tragerii lor la raspundere penala”, a conchis  Daniela Gheorghiescu.

Sursa: Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *