Crescătorii de oi din Botoșani se plâng de lipsa abatoarelor de capacitate mică. „Nu mai putem livra în viu și atunci, ce facem de mâine?”

România are un surplus uriaș de carne de ovină, astfel că exporturile sunt necesare sectorului, potrivit ing. Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis. Crescătorul de oi din rasa Karakul spune că o mare problemă este reprezentată de lipsa abatoarelor de capacitate mică, unde crescătorii să își valorifice efective mai restrânse.

Carnea de oaie din România este apreciată atât în lumea arabă, cât și în unele țări din Europa, exemplu Grecia, dar și în alte țări unde populația musulmană reprezintă un procent destul de mare.

„E o chestiune care ne bucură. La noi e o tradiție în creșterea oilor și mai spuneam și cu altă ocazie, indiferent de timp, vremuri grele, secetă, chiar dacă mai diminuăm șeptelul care există la ora actuală în România, dar nu renunțăm la el și prin urmare surplusul pe care îl avem sigur că pleacă la export. Avem o cerință foarte mare pe piața Europei fiindcă știți foarte bine sunt comunități arabe care sunt consumatoare de carne de oaie și nu doar direct în Orientul Mijlociu. Iată că deja cerința este pe piața europeană”, a spus Ionică Nechifor.

Trecerea de la exportul de animale în viu la exportul de carcasă este obligatorie, a apreciat Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis.

”Eu am mai spus-o și cu altă ocazie, în mod inevitabil va trebui să trecem de la a valorifica în viu la a procesa, a prelucra și a aduce valoare adăugată. În condițiile acestea noi avem nevoie de timp. Aici vreau să ajung să intervenim din punct de vedere legislativ și să încurajăm înființarea acestor abatoare mici, abatoare mari, puncte de sacrificare, orice, în ideea de a face o trecere fără să obstrucționăm fermierul sau să influențăm cumva prețul sau efortul unui fermier în condițiile în care ne-am blocat, nu mai putem livra în viu și atunci, ce facem de mâine?”, a întrebat retoric specialistul.

Sursa. agrointel.ro.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *