Ministrul Sănătății vrea ca medicii să facă cursuri anti- șpagă. „La Botoşani nu a fost vorba de şpagă. A fost vorba de un medic care nu a vrut să îşi facă treaba”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că în ceea ce priveşte mita oferită în spitale există şi o problemă „de educaţie” şi, ca urmare, ar putea fi introduse cursuri în acest sens pentru medici şi asistenţi, scrie newsweek.ro.

„Mai multe categorii de personal medical sunt într-un fel sau altul beneficiarii acestor plăţi informale. Este clar că atunci trebuie să găsim o soluţie, inclusiv educaţională. (…) Eu cred că este şi o problemă de educaţie. Acesta este un prim lucru pe care putem să îl facem. Sper să existe deschidere şi la nivelul Colegiului Medicilor din România din acest punct de vedere să dezvoltăm şi aici o să avem nevoie de foarte mult suport să dezvoltăm o curriculă astfel încât toţi medicii, toţi asistenţii medicali periodic să poată să facă un curs de educaţie în acest sens. Până la urmă, sunt nişte chestiuni de natură etică, morală prin faptul că un medic sau un asistent medical primeşte bani de la un pacient, (…) dincolo de fapta care este penală, discutabil penală”, a susţinut Rafila, la o dezbatere găzduită de Colegiul Medicilor din Bucureşti.

În opinia sa, o altă problemă este că se creează discriminare în sensul că pacienţii care oferă mită sunt mai bine îngrijiţi decât cei care nu oferă.

„Problema este că în momentul acela se creează o discriminare. Automat un pacient care dă bani este mai bine îngrijit decât unul care nu dă bani şi care poate nu are bani să plătească şi se întâmplă lucrul acesta frecvent. (…) O parte importantă ţine de poziţia publică a organizaţiilor profesionale. (…) Alt palier cred că ţine de managementul spitalului. (…) Este clar că este o problemă care ţine de managerul spitalului şi care este mai greu de reglementat. (…) Se poate face şi din punct de vedere conceptual, organizatoric. (…) Aici este ca la consumul de droguri. Este o parte – primirea de foloase necuvenite şi evidenţierea acestui lucru este clar că ţine de instituţiile statului care se ocupă cu sancţionarea acestor fapte care ajung în sfera penală”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii poate pune la punct un mecanism care să verifice modul în care sunt acordate serviciile medicale.

Ceea ce putem face la nivelul Ministrul Sănătăţii este doar o chestiune care pune la punct un mecanism care verifică modul în care sunt acordate serviciile medicale. (…) La Botoşani nu a fost vorba de şpagă. A fost vorba de un medic care nu a vrut să îşi facă treaba. (…) Şi condiţionarea unui act medical de primirea unor foloase necuvenite înseamnă de fapt un refuz de a-ţi face meseria şi acolo există în alte ţări un soi de auditori clinici. Adică, nişte persoane care funcţionează în instituţii, în spitale, pot fi şi incognito şi care verifică în permanenţă dacă serviciile medicale sunt acordate aşa cum trebuie”, a arătat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *