Totul despre recuperarea după o intervenție laparoscopică

Dr. Miler Ancuța-Andreea, medic specialist Chirurgie generală, Arcadia

Laparoscopia, numită și celioscopie, este o tehnică medicală chirurgicală minim invazivă și foarte comună, care permite vizualizarea cavității abdominale fără a deschide abdomenul. Efectuată sub anestezie generală, laparoscopia poate îndeplini o funcție diagnostică (pentru a diagnostica afecțiuni) sau operativă (pentru a trata afecțiuni).

Laparoscopia prezintă numeroase avantaje. Nu numai că reduce riscul de infecție și timpul de recuperare, dar, din punct de vedere estetic, limitează dimensiunea cicatricilor abdominale. Inciziile făcute de echipa medicală sunt foarte mici, deci nu va exista o cicatrice mare, vizibilă așa cum ar putea exista după o procedură clasică.

Spitalizarea după o laparoscopie poate dura o singură zi sau se poate prelungi câteva zile în funcție de tipul și complexitatea intervenției efectuate. Întoarcerea acasă este în general rapidă, în aceeași seară sau a doua zi.

După laparoscopie este prescris concediu medical, care poate varia de la una la trei săptămâni. Fiecare organism este diferit, așadar se recomandă acordarea timpului necesar pentru o recuperare de 100% după intervenția chirurgicală prin abord laparoscopic.

Recuperarea durează, de regulă, aproximativ o săptămână, însă acest lucru depinde de fiecare caz.

Pacientul își poate relua rapid viața normală după laparoscopie. Cu toate acestea, este recomandată evitarea eforturilor fizice substanțiale (purtarea de sarcini grele, practicarea sportului etc.) în timpul primelor două săptămâni de la intervenție. Medicul poate recomanda o anumită poziție pentru dormit (pe spate sau pe o parte) timp de câteva săptămâni după laparoscopie. Este posibil să intervină o schimbare în ceea ce privește pofta de mâncare.

Se poate face duș a doua zi după laparoscopie, dar se recomandă parcurgerea unui interval de o săptămână după intervenția chirurgicală înainte de a face baie.

Pe lângă posibilele reacții adverse legate de anestezie (somnolență, greață etc.), există riscul apariției unor fenomene dureroase în perioada postoperatorie, în principal la nivel abdominal, dar care se pot extinde până la umeri. Aceste efecte adverse sunt legate de prezența gazului rezidual (CO2) care irită peritoneul (membrana care acoperă cavitatea abdominală și viscerele pe care aceasta le conține). Prin urmare, după laparoscopie pot apărea balonarea, gazele și un tranzit perturbat. Gazul rezidual dispare de obicei în decurs de una până la trei zile după operație, dar disconfortul poate persista mai mult. Pentru durere sunt prescrise analgezice puternice.

Se impune consultarea medicului dacă este prezentă cel puțin una dintre următoarele manifestări: dureri abdominale rezistente la analgezice simple, febră, leșin, sângerare, oprire de tranzit intestinal, pete roșii în jurul cicatricilor.

În Spitalul Multidisciplinar Arcadia, laparoscopia se realizează în siguranță, în săli dedicate intervențiilor de chirurgie, dotate la cele mai înalte standarde, cu echipamente de ultimă generație care asigură precizia fiecărui gest chirurgical.

www.arcadiamedical.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *