Medic neonatolog din Botoșani: Există o adresabilitate în scădere a gravidelor către spitalul nostru

Un cunoscut medic botoșănean trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că numărul de paturi ar putea fi redus la Maternitatea Botoșani din cauza numărului tot mai mic de gravide care aleg să nască aici.  Medicul neonatolog Eugen Prăjinariu încearcă să afle care sunt motivele pentru care mămicile nu prea vor să nască la Botoșani și a cerut lămuriri pe rețelele de socializare, scopul acestui „sondaj” fiind acela de „a îmbunătăți asistența medicală din spitalul nostru”.

„Natalitatea este în continuă scădere. Județul Botoșani era o zonă în care se mai năștea. Acum și la noi este o scădere foarte mare a numărului de nașteri. Există o adresabilitate în scădere a gravidelor către spitalul nostru. Dacă vom continua în acest mod, se va recurge la scăderea numărului de paturi din spital; deci o capacitate mai mică pentru pacienți. Secția noastră de neonatologie este dotată pentru a oferi asistență medicală oricărui nou născut conform competenței noastre, ba chiar mai mult. Părinții care aleg să nască la noi sunt tot mai puțini”, susține medicul Eugen Prăjinariu.

Reacțiile nu au întârziat să apară. Mai multe botoșănence s-au plâns de felul în care sunt tratate de cadrele medicale care le asistă la naștere sau după naștere.

„La privat cred ca se duc femeile sa nască pentru modul în care sunt tratate în maternitatea de stat. Nu spun ca tot personalul medical este asa… Eu am avut 2 nasteri naturale si mereu am auzit vorbe urate și pe ton ridicat, mai ales dacă ajungi sa naști noaptea, sa le deranjezi de la somn. Suna foarte urat…dar un pic mai mult suport femeilor aflate în suferinta, deoarece pentru asta sunt angajați acolo. Stiu e obositor dar când iti alegi un loc de munca trebuie sa iti asumi anumite lucruri. Pentru o parte din angajați jos pălăria oricum”, a spus o mămică.

„Femeile nu mai fac copiii din cauza ca sunt tratate urât când se duc sa nască, sunt tratate mai rău ca animalele și sa nu mai vorbim și de alte greutăți care le intampinam zi de zi”, spune alta.

„Cadrele medicale mai bine pregatite si instruite raportate la numarul de paciente si nou-nascuti, medicii care sunt in Maternitate sa fie doar acolo nu si la privat si să cheme viitoarele mame la ei la cabinet,în loc să le consulte in cadrul maternitatii, in conditiile in care totul poate fi facut pe asigurare si nu contra-cost,(sunt mame care nu merg la medic decat cand nasc că nu au bani de privat si sunt plimbate),conditii igienico-sanitare incepand de jos de la intrarea in maternitate nu doar pe sectii. Totul pe programarii si separat urgentele si programe de educatie,informare si sprijin a tinerelor si viitoarelor mamici.”

De asemenea, au fost voci care au spus că natalitatea este în scădere la Botoșani din cauza sărăciei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *