Descoperirea importantă făcută în județul Botoșani. Cercetătorii au rămas impresionați și spun că așa ceva e unic în sud estul Europei

O descoperire făcută în județul Botoșani i-a impresionat pe cercetătorii străini. Este vorba despre un adăpost al vânătorilor de mamut, despre care nimeni nu știa că ar exista. La Muzeul de Istorie din Botoșani, vizitatorii pot vedea cea mai veche așezare umană descoperită vreodată pe teritoriul țării noastre, potrivit playtech.ro. Această descoperire datează de acum mai bine de 40.000 de ani și este locul în care locuiau vânătorii de mamut. 

Originea mamuților, care au dat naștere elefanților actuali, este în Africa, iar procesul a avut loc în urmă cu circa 60 de milioane de ani.

Locuința era făcută din bolovani și oase imense de mamut. Vânătorii stăteau sub construcția de resturi ale acestui animal, iar ca acoperiș aveau o blană care aparținea unui mamut.

Oamenii preistorice vânau mamuți folosind lance groase de lemn. Vânau mamuți și cerbi mari. Specialiștii spun că acest oameni se ocupau în majoritatea timpului cu vânatul, însă uneori mai și pescuiau.

„Printre preocupările lor principale era vânătoarea. La faţa locului au fost descoperite nuclee, deşeuri de prelucrare după unelte din silex, cuţitele vremii sau vârfuri de săgeată şi lănci cu care mergeau la vânătoare. Cunoaştem că se ocupau şi cu pescuitul sau culesul”, spune Adela Kovacs, muzeograf la Muzeul de Istorie Judeţean Botoşani, conform Adevărul.

Locuința ar fi fost doar o parte din așezarea de mari dimensiuni a vânătorilor de mamut, situată în Ripiceni. Arheologii spun că această descoperire este unică în sud estul Europei.

De fapt, fildeșii găsiți acolo sunt cei mai impresionaț și i-au fascinat pe străini. Sunt chiar mai bine păstrați decât cei de la un muzeu celebre din SUA.

La Ripiceni au fost descoperite numeroase resturi de mamut. Se spune că sunt cele mai multe din zonele învecinate și chiar din România. În orice caz, fildeşii sunt impresionanţi. Au venit oameni din străinătate şi au văzut fildeşul de la muzeul de arheologie din Săveni, şi au spus că nici la celebra Mamoth Cave din Statele Unite, nu au mai văzut un fildeş atât de mare şi de bine păstrat, ca acesta”, a declarat muzeograful Emil Caranica de la Muzeul din Săveni.

One thought on “Descoperirea importantă făcută în județul Botoșani. Cercetătorii au rămas impresionați și spun că așa ceva e unic în sud estul Europei

  1. Eu am zis de mult ca ungurii sunt aici de 40 000 de ani, veniti sa omoare mamutii de care romanii nu aveau loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *