Eleva din Botoșani, cu 10 la Evaluarea Națională, care vrea să calce pe urmele mamei sale. „Eu cred că mulți dintre colegii mei ar fi meritat note de 10”

Fiecare părinte responsabil vrea să fie un exemplu pozitiv pentru copilul său. Și atunci când afli că acesta își dorește să-ți calce pe urme nu are cum să nu îți salte inima de bucurie. Ioana Zamfirescu, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” are doar 15 ani, dar este un copil care gândește atât de matur și frumos! A crescut de mică printre cărți, mama sa fiind profesor de limba română. Așa a ajuns să iubească lectura, iar acum adoră literatura și arta.

Ioana este un copil cu mult bun simț și cu un suflet cald, nobil. Se bucură de tot ce este frumos, iar pe lângă cărți, adolescenta adoră să petreacă timpul alături de tatăl său, în grădină, fiind pasionată de apicultură. Doar câteva vorbe schimbi cu Ioana și îți dai seama câtă sensibilitate, bunătate, emoție și perspicacitate încap în acest suflet de om.

Adolescenta se numără printre cei patru elevi de 10 la Evaluarea Națională din acest an, înainte de contestații, din județul Botoșani. Ea nu și-a stabilit ca obiectiv obținerea acestei performanțe, dar pe măsură ce se apropia examenul și se pregătea temeinic,  la un moment dat a simțit că ar putea obține nota maximă.

„Pentru această performanță nu m-am pregătit doar în clasa a opta. În toți anii de gimnaziu am învățat constant, mi-am făcut mereu temele, deși unele mi-au plăcut mai mult decât altele (proiecte, lucru în echipă) și mi-am imaginat că voi rămâne în continuare la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu”, fiind conștientă că este nevoie de pregătire serioasă pentru liceu”, ne-a spus adolescenta.

Ioana adoră literatura, desenul și apicultura

Serioasă, blândă și organizată, Ioana găsește frumusețe chiar și în lucrurile dificile sau neînsemnate, după cum chiar ea spune. Adoră filmele fantasy și ecranizări ale romanelor sale preferate, iar cartea sa de căpătâi este „Micuțele doamne” de Louisa May Alcott pentru că „pune în valoare curajul personajelor feminine”.

„Mă definesc pasiunile: lectura romanelor din literatura universală, atât în limba română, cât și în limba engleză, muzica – cea veche, ca și cea modernă, desenul, dar și apicultura. Pe parcursul clasei a opta, am avut un program echilibrat: am studiat, dar am avut și timp liber în care am citit, am ascultat muzica preferată, dar mai ales am urmărit filme din care mă inspir adesea”, spune adolescenta.

Consideră că subiectele din acest an la Evaluarea Națională nu au fost dificile, dar „au necesitat atenție la detalii, mai ales la ultimele puncte”.
Nu a fost nevoie de pregătire în particular, spune tânăra, dar „părinții s-au asigurat că sunt verificată din mai multe perspective. Matematica am îndrăgit-o treptat și datorită domnului diriginte, care a avut răbdare cu noi, dar și mulțumită unei doamne profesoare cu care am lucrat suplimentar, care m-a încurajat foarte mult și care m-a făcut să devin perseverentă. Astfel, am evoluat de la o verificare la alta și de aceea îmi exprim prețuirea. La limba și literatura română, am avut profesorul în familie, adică pe mama, cu care am comunicat mereu, împărtășindu-mi din experiențele ei cu alte generații”.

Cum ajungi un elev de 10

Ioana Zamfirescu consideră că fiecare elev care își dorește să obțină performanțe școlare își poate atinge acest scop, dar este nevoie de muncă, motivare, seriozitate și disciplină.

„Consider că elevii din generația mea au nevoie de modele în organizarea lucrului și de motivare serioasă din partea profesorilor, având în vedere că în ziua de astăzi adevăratele valori sunt confundate cu alte obiective. Cât despre părinți, este firesc să fie alături de copiii lor, asigurându-le nu doar condițiile materiale, ci și susținerea morală. Ca să ajungi ,,un elev de 10”, cred că trebuie să parcurgi o serie de etape, pentru a conștientiza că prin propria muncă te împlinești. De exemplu, la limba și literatura română, m-am pregătit intens pentru olimpiade și concursuri. În clasa a șaptea și a opta, am obținut mențiune la etapa națională, fiind mai sigură pe mine în privința creativității. La matematică, am fost motivată de notele obținute la cele două simulări: 9,70 și 9,90. Așa că m-am așteptat să fac față cu brio”, spune adolescenta.

„Mulți dintre colegii mei ar fi meritat note de 10”

Notele nu îl definesc pe un elev, dar în contexte importante, cum este un examen, „nota este un reper după care ne alegem o cale în viață sau cu care obținem un loc într-un sistem”. De asemenea, spune Ioana, „experiențele școlare ne definesc adolescența, ne inspiră pentru alegerile noastre în viață, ne bucură sau ne inițiază. De fapt, eu cred că mulți dintre colegii mei ar fi meritat note de 10, dar emoțiile ne copleșesc pe toți în timpul scrisului”.

Adolescenta vrea să studieze mai departe tot la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Deși este pasionată de limba engleză, literatură și arte, geometrie și psihologie, ea va alege profilul real, specializarea Științe ale naturii.

„Consider că astfel îmi voi îmbogăți cultura generală și că voi acumula cunoștințe care să îmi fie de folos în viață. Nu știu exact ce facultate voi alege. Mă gândesc și la o carieră de profesor, dar și la o variantă în care să îmi folosesc din plin creativitatea. Oricum, mulțumesc tuturor profesorilor care au contribuit la formarea mea din clasele primare și din clasele gimnaziale și, bineînțeles, familiei care are încredere în ceea ce fac”, ne-a mărturisit tânăra.

Colegiul „Mihai Eminescu” a avut doi elevi cu media 10 la Evaluarea Națională, Ioana și colegul sau de clasă, Vlad Crăciun. Potrivit directorului instituției de învățământ, numărul elevilor de 10 ar fi fost mai mare, însă acum se văd efectele învățământului online din perioada pandemiei.

„Mă așteptam la mai multe medii de 10, dar, dat fiind faptul că acești copii au trecut printr-un sistem de învățământ online, probabil că acum sunt efectele! Felicit atât elevii cât și profesorii care au contribuit la obținerea rezultatelor de la Evaluare Națională! Binenteles, și părintii, pentru susținerea copiilor și implicare în activitățile școlii!”, a spus directorul colegiului, Cristina Chiriac.

Autor: Mihaela Macovei

3 thoughts on “Eleva din Botoșani, cu 10 la Evaluarea Națională, care vrea să calce pe urmele mamei sale. „Eu cred că mulți dintre colegii mei ar fi meritat note de 10”

  1. din păcate bunul simt si cei care învață,nu sunt la mare căutare. În România anilor 2023 se cauta sa fi cât mai agresiv,cât mai bădăran, cât mai needucat. majoritatea părinților oferă o educație foarte proasta copiilor. am văzut părinți care încurajează copilul sa își facă nevoile peste tot, sa traverseze trecerea de pietoni pe bicicleta ,fără sa se dea jos,copii trimiși la înaintare sa obțină diverse beneficii. . asta este România reala Domnisoara . cu bun simț , i sfătuiesc sa își caute o alta tara. sa nu își strice viata în mocirla asta de unde multi dintre noi nu mai pot sa iasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *