Mărturia unui medic care a participat la operația Alexiei timp de 20 de ore: „Este aproape greu de imaginat că acest copil trăieşte”

Dr. Sidonia Susanu, coordonatorul Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul de copii “Sf. Maria” din Iaşi a relatat într-un interviu ce înseamnă o intervenție chirurgicală de o asemenea amploare precum cea făcută în cazul Alexiei Tudose, adolescenta care și-a pierdut ambele brațe în urma unui accident produs la sfârșitul săptămânii trecute, la Pașcani.

În interviul acordat pentru news.ro, dr. Sidonia Susanu, a povestit și ce a însemnat pentru dezvoltarea Secției de Chirurgie Plastică, unde acum câțiva ani la spital nu exista aparatură dedicată chirurgiei plastice.

„Este într-adevăr un drum relativ lung, între momentul de început pe care îl consider a fi 2 decembrie 2010, momentul în care am venit la Spitalul de Copii din Iași, în acel moment practic nu exista chirurgie plastică și reconstructivă la spitalul de copii, nu exista aparatură, instrumentar dedicat chirurgiei plastice. Din acel moment și până astăzi a fost un întreg proces de modernizare, de convingere în vederea dotării cu aparatură și tehnică, dar și în vederea implementării conceptului de reconstrucție în cadrul spitalului”, a declarat Dr. Sidonia Susanu.

Cazul Alexiei a fost unul extrem de complex

12 ani de transformări. Medicul a fost nevoit în trecut să facă performanță cu lupele personale într-un caz complex, manevră extrem de dificilă. Din fericire însă, intervenția a fost un succes. Dr. Susanu rememorează și clipele în care a operat dublu ca timp tocmai pentru că au existat perioade fără instrumentar de specialitate modern.

“Prima provocare a fost replantarea a patru degete unui adolescent în vârstă de 17 ani, doar cu lupele personale care erau inadecvate pentru acest tip de intervenție, practic magnificaţia necesară replantării degetelor ţi-o poate oferi doar microscopul operator”, a mai spus doctorul.

Starea Alexiei Tudose este una stabilă acum

Medicul spune că fata face progrese mari în ceea ce priveşte recuperarea psiho-emoțională, mai ales că toți cei din jurul său o încurajează. Dr. Susanu a explicat și de ce anume depinde acum recuperarea fizică a fetei.

“În această dimineață fetița este bine, din punct de vedere biologic este stabilă, din punct de vedere psihologic face pași foarte mari pentru recuperare psiho-emoţională mai ales că întreaga familie este acum alături de ea, tatăl s-a întors în ţară, colegii săi o încurajează, întreg personalul medical este în jurul acestei copile”, a sous medicul, potrivit Antena3 CNN care citeaza news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *