Garda de Mediu este în alertă. Un pește ucigaș cu burta roșie a apărut în apele noastre

Foto: ebihoreanul.ro

Anchetă inedită a Gărzii de Mediu Bihor, după ce doi pescari au găsit un exemplar de piranha în Crişul Repede. Peştele, o specie extrem de agresivă, originară din America de Sud, era mort, însă cei doi au alertat autoritățile. Comisarii de Mediu se tem că, odată eliberați în apele din România, acești pești ar putea produce un dezastru printre speciile autohtone.

Descoperirea celor doi pescari a fost făcută la baza unui pod din Oradea, în centrul orașului. Pescarii și-au dat seama imediat că e vorba despre un răpitor agresiv, care nu avea ce să caute în apa Crișului.

La circa trei metri de mal. Era proaspăt mort, pentru că își păstrase culoarea, culoarea branhiilor, mov, și mobilitatea corpului. E un gest de iresponsabilitate să arunci un astfel de pește în Crișul Repede. Este periculos pentru alți pești, pentru peștii mici, pentru icre. Depinde când a fost aruncat, dar nu știm, a fost un exemplar, ăsta l-am găsit noi, mort. Dar puteau fi mai mulți”, – Cătălin Prichici, pescar.

Potrivit specialiștilor, piranha preferă apele din America de Sud, dar s-ar putea adapta în unele de la noi.

Este, într-adevăr, o specie periculoasă, dar doar dacă este în grupuri. Un element ar trebui, totuși, să ne atragă atenția, și anume că, în jurul Oradei, există un pârâu cu apă termală, unde acest pește ar putea găsi condiții să supraviețuiască iernii. Însă, cu siguranță, nu se va reproduce și nici nu va ataca pe nimeni. Dacă ar fi eliberați mai mulți deodată, probabil că acest comportament agresiv s-ar putea manifesta”, – Radu Muscalu, inginer pisciclol.

Specialiștii Gărzii de Mediu încearcă să afle dacă mai sunt astfel de exemplare în apa călduță a pârâului.

În cazul în care ar supraviețui piranha în Crișul Repede, vă imaginați ce s-ar întâmpla, fiind pește răpitor, ar face un prăpăd. Vă dați seama ce ar însemna nu numai pentru fauna din Criș, din Peța, ci, efectiv, pentru tot ecosistemul. Sunt convins că o populare cu această specie, ar distruge, practic, toată fauna”- Marius Orbai, reprezentant al Gărzii de Mediu Bihor.

Comisarii Gărzii de Mediu încearcă să identifice persoana care a aruncat exemplarul de piranha în Criș. Ar putea primi o amendă de la 7.500 la 15.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *