Liceul ”Demostene Botez” Trușești pregătește viitorii fermieri

În data de 28 martie 2019, la Liceul ”Demostene Botez” Trușești, în cadrul programului ”Licee Agricole-Hub-uri pentru dezvoltarea fermelor mici și mijlocii”, s-au întrunit, în jurul unei mese rotunde, reprezentanții liceului, atât elevii cât și profesorii de specialitate cu autoritățile locale, fermierii și agenții economici locali. Aceștia și-au propus să găsească noi soluții pentru tinerii care își doresc să devină viitorii specialiști în agricultură, dezvoltând astfel resursele naturale variate oferite de relieful României.
 
Scopul întâlnirii a fost, în principal, găsirea de noi oportunități de sprijin pentru tinerii liceeni care vor să devină fermieri sau antreprenori și identificarea copiilor cu potențial și dorința de a se dezvolta în domeniul agricol, toată acțiunea fiind în colaborare cu Fundația World Vision Romania.
 
Activitatea s-a desfășurat pe parcursul a 3 ore, timp în care au luat cuvântul părțile interesate. Elevii și-au prezentat ideile de afaceri, iar agenții comerciali și fermierii au planificat atât crearea de grupuri de elevi ce vor face vizite de studiu la ferme, cât și acceptarea lor în cadrul programului de practică școlară.  S-a urmărit în mod constant să se înțeleagă de către tineri ce oportunități agribusiness au în localitatea lor sau în împrejurimi, cum pot ei dobândi cunoștințe teoretice și practice solide în domeniul agricol, cum pot acumula competențe de antreprenoriat și, mai ales, să înțeleagă modul în care funcționează o ferma și lanțul valoric în agricultură. 
Agenții economici s-au arătat interesați să susțină procesul de învățare prin deschiderea dumnealor către activitățile de practica școlara efectuată conform programei din școală. Aceștia  se lupta deja cu lipsa forței de muncă și mai ales cu absența specialiștilor de pe piață și cred că recrutarea forței de lucru încă de pe băncile școlii este o soluție la problemele ce îi vizează în mod direct. O parte din oamenii de afaceri și-au arătat imediat interesul de a selecta un număr de elevi și a-i prelucra în fermele lor in perioada acestei practici. S-au adus în discuție dificultățile întâmpinate atât de către angajatori, cât și de angajați și s-a încercat o aplanare a diferențelor de opinie, astfel încât ambele parți să aibă de câștigat, iar agricultura, activitate preponderentă în Romania, să fie în avantaj. Discuțiile au adus în prim plan probleme reale, atât pentru activitatea locală, cât și pentru viitorul agriculturii în Romania. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *