Medic: În urmă cu 30 de ani nu era specializarea oncologie. Acum e din ce în ce mai mult cancer în Botoşani

elena cardasUn medic botoşănean a ţinut să tragă un semnal de alarmă în privinţa uneia dintre cele mai crunte boli, cancerul. Elena Cardaş a postat, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook un mesaj crunt, acum 30 de ani nici nu exista specializarea oncologie, iar acum numărul de cazuri de bolnavi de cancer a explodat.

Medicul a făcut apel la oameni să nu mai mănânce chimicale, să recicleze şi să forţeze în acest fel producătorii din industria alimentară şi nu numai să nu mai folosească produse cancerigene.

like facebook„Azi sunt de garda la oncologie. Acum 30 de ani specialitatea asta nici nu exista. Boala era rara, ori poate mai putin diagnosticata, nu aveam CT si RMN si markeri tumorli, dar oricum era rara. Pacientii erau tratati de internisti si de chirurgi si nu stiu cum se facea, dar evolutia era nici mai mult, nici mai putin grava ca acum. Ceva s-a schimbat, traiesc cumva istoria medicinii in timp real. Nu o sa dau eu acum solutii si explicattii la ce se petrece, se chinuie savantii lumii si nu ii dau de cap, ori poate nu au interes sa o faca prea curand, atata timp cat mama, fratele, copilul le e inca bine mersi. Realtatea este ca exista din ce in ce mai mult cancer in Botosani, in tara, pe planeta. O spun toti, nu e nimeni sa nu fi avut in familie macar pe cineva care sa fi murit cu cancer. E mult. Un singur gand am in minte la ora asta matinala. Inconstient sau nu, fiecare dintre noi ne intoxicam propriul organism, pe cei din jur si planeta asta care abea mai respira si ea saraca. Fumam, bem, mancam hormoni, pesticide, nitrati, antifungice, conservanti, coloranti, aerul e plin de poluanti, apele sunt pline de plastic din ce in ce mai erodat care ajunge , ironia sortii, sa ne intoxice celulele propriului nostru organism prin pestele de pe masa, da, pana si laptele de mama e plin de chimicale pe care corul nostru nu stie cum sa le proceseze si sa le elimine cumva. Nici un guvern nu are curajul sa interzica toate asteea. de ce? e o conspiratie mondiala, tot ce v-am scris ca e nociv si cancerigen aduce profit. pana si industria de medicamente pentru tratatea cancerului aduce profit. Si atunci ce ne ramane noua, muritorilor de rand? Nu ne putem apara decat cat putem, ca indivizi, nu ca specie. Informati-va ! Nu va lasati manipulati. Refuzati sa fiti victime si calai in acelasi timp. Cu cat vom fi mai multi care vom refuza sa folosim deodorantele cu freon, cu aluminiu, semipreparatele ieftine si pline de hormoni, bauturile contrafacute, care vom recicla Pet-urile si nu le vom arde in soba sporind cu inca un gram dioxina din aer, extrem de cancerigena pentru tine si copilul, si vecinul tau.. etc, etc… cu atat producatorii vor pune frana pentru ca nu vor mai avea cerere. Atat timp cat le consumam otravurile, ei nu se vor opri. Nu conteaza ca acum suntem poate 10. maine vom fi poate 100, dar e mai mult decat nimic. Nu asteptati de la guvernanti sa faca ceva. FACETI VOI, ATAT CAT VA STA IN PUTERE. Si nu in ultimul rand, INFORMATI-VA!„, menţionează medicul în postarea sa.

2 thoughts on “Medic: În urmă cu 30 de ani nu era specializarea oncologie. Acum e din ce în ce mai mult cancer în Botoşani

  1. Sectia Oncologie s-a infiintat in noiembrie 1983. Inainte era doar un cabinet policlinic (nu as putea sa spun de cand) . Primul medic cu aceasta specialitate Dr Niculescu Emil.

    1. Iar specialitatea de oncologie a fost infiintata in 1965.
      Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a fost fondat in anul 1929 de Prof. Dr. Iuliu Moldovan sub denumirea de „Institutul pentru Profilaxia şi Tratamentul Cancerului” şi este unul din primele centre medicale de profil din Europa.
      „Institutul pentru Studiul şi Profilaxia Cancerului” din Cluj a fost prima mare unitate de cercetare care şi-a luat ca obiectiv principal înscris în titulatură „studiul profilaxiei cancerului” într-o vreme în care însăşi noţiunea de profilaxie era vag conturată.

      Intre anii 1929-1940 director al institutului a fost Prof. Constantin Stanca, un distins ginecolog, care a înfiinţat o şoală puternică de ginecologie oncologică cu subtanţiale contribuţii în domeniul studiulul cancerelor genitale reflectate în numeroase publicaţii medicale din acea epocă. Tot profesorului Stanca datorăm importul de la Paris a primelor surse de radium pentru tratamentul radiologic al cancerelor. În 1933 sub conducerea Prof. Stanca apare revista ”Cancerul” prima publicatie cu caracter oncologic din ţara noastră.

      Între anii 1940-1957 director al Institutului a fost Prof. Rubin Popa, un anatomopatolog renumit, care a imprimat activităţilor de cercetare un puternic caracter anatomo-clinic cu rezultate valoroase concretizate un publicarea unor tratate, monografii şi lucrări valoroase care au reprezentat repere în cancerologie la momentul respectiv.

      Dar epoca ”modernă” a Institutului este indisolubil legată de numele Prof. Dr. Ion Chiricuţă care preia conducerea acestuia în 1958. Format la scoala chirurgicală de mare prestigiu de la Spitalul Brâncovenesc din Bucureşti, discipol al Prof. Iacob Iacobovici, Prof. Chiricuţă a inceput construcţia noului Institut situat în str. Republicii 34-36 construcţie finalizata în 1965. Profesorului se datoreaza structura conceptuală actuală a instututului bazată pe trei idei foarte originale în România acelor vremuri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *