Complexul energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă la cererea a 15 creditori printre care şi o firmă din Botoşani

Complex-Energetic-HunedoaraComplexul Energetic Hunedoara a ajuns în insolvenţă după ce a acumulat datorii de 1,2 miliarde de lei. Cererea de deschidere a insolvenţei a fost formulată de 15 creditori printre care şi firma Electrocontact din Botoşani.

Pasul următor este desemnarea unui administrator judiciar.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut încă de anul trecut lichidarea companiei, însă Guvernul încă mai speră că o poate salva.

like facebookIntrarea în insolvență a CEH este consecința unei politici de căpușare și de implementare a unor contracte comerciale proaste, fapt recunoscut de actualul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, sau de Remus Borza, avocat specialist in reorganizare, aflat în cărți pentru a administra complexul pe durata insolvenței.

La finele lunii decembrie ministrul Grigorescu declara: ”Complexul, în situaţia în care se află acum, este într-un punct extrem de dificil şi orice întârziere sau ezitare sau incapacitate de a face paşii corecţi poate să ducă la o situaţie extrem de complicată, ca să nu-i spunem dezastru”. Potrivit lui, ă CEH are datorii de 1,2 miliarde de lei şi popriri pe toate conturile, ceea ce creează o presiune imediată asupra capacităţii de plată.

Una dintre afacerile păguboase a fost implicarea CEH in proiectul Hidro Târnița. Potrivit Hotnews.ro, CEH a fost forțat să suporte plata studiului de fezabilitate pentru noua hidrocentrală și să participe la majorarea capitalului social al companiei de proiect.

In mod identic, CEH a fost obligată să participe la compania de proiect HVDCC România-Turcia SA care urma să se ocupe de realizarea unui cablul electric submarin între România și Turcia.

Totodată, CEH a fost obligată să importe cantități uriașe de cărbune deși acestea puteau fi asigurate din minele proprii. În urma unor astfel de acțiuni, CE Hunedoara a ajuns, în doar trei ani, la pierderi de un miliard de lei și datorii de multe sute de milioane de lei, dintre care peste 300 milioane lei doar la stat.

Complexul Energetic Hunedoara a fost înființat în urma fuziunii Electrocentralelor Deva, fostă Mintia, și Paroșeni. În februarie 2013, companiei îi sunt adăugate minele considerate viabile din Compania Națională a Huilei – Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.

Sursa: Digi 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *