Botoşani, locul cu cel mai curat aer din România

botosaniBotoşaniul face parte din categoria locurilor din România cu cel mai curat aer. Potrivit normelor impuse de Uniunea Europeană, Botoşaniul este singurul oraş din ţară care îndeplineşte normele europene privind suprafaţa optimă de spaţiu verde.

Din acest punct de vedere, cu parcurile şi insulele de verdeaţă ale oraşului, Botoşaniul  se poate lăuda că beneficiază de cel mai curat aer din România.

like facebookAlături de Botoşani, Clujul este un loc în care românii pot respira aer curat, dar şi Poiana Mărului, Băile Tuşnad şi Breaza.

Potrivit unui clasament întocmit de Asociația Respire, la mai puțin de 150 de kilometri de Timișoara se află Poiana Mărului, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Banat. Zona este situată la 700 de metri altitudine, străjuită de Munții Țarcu și Muntele Mic.

Aici, calitatea aerului este asigurată de patru componente esențiale: ozonul, ionizarea negativă, aerosolii naturali și puritatea. În plus, cercetătorii francezi susțin că aerul din Poiana Mărului este mai curat ca cel din zona Cascadei Niagara, adică ionizarea este de 10 ori mai mare, ea fiind benefică pentru sănătate și prevenind anumite boli.

Astfel, ionizarea negativă contribuie la ușurarea trecerii oxigenului din aer în sânge, influențează favorabil ritmurile respiratorii și cardiace și tulburările endocrine de tot felul sau pe cele de metabolism. Ionii negativi exercită acțiuni calmante asupra cortexului cerebral, facilitând somnul și relaxarea și, de asemenea, prin stimularea producerii de serotonină, reglează somnul și buna dispoziție.

Staţiunea din Harghita, Băile Tuşnad,  se află la 650 de metri altitudine şi este cel mai mic oraş din ţară. Este o oază de linişte şi de sănătate pentru persoanele care suferă de anumite afecţiuni. Asta datorită lacurilor sărate, a nămolului şi a tratamentelor la mofetă. Supranumit şi „Perla Ardealului“, oraşul are o populaţie de puţin peste 1.600 de locuitori.

Orașul din județul Prahova, Breaza, este stațiune balneo-climaterică din anul 1928. Calitatea aerului localității se datorează ozonului și ionilor negativi, cu efect terapeutic.

În oraș și în imprejurimi există un bioclimat puternic stimulent, caracterizat prin valori joase ale presiunii atmosferice, aerul fiind și deosebit de bogat în radiații ultraviolete, datorat îndeosebi purității sale.

Regimul de cură în stațiune este recomandat în: nevroză astenică, sindroame neuro-astenice, boli endocrinometabolice (diabet zaharat, hipertiroidie și dislipidemii), turburări circulatorii periferice, hipertensiune arterială, afecțiuni ale căilor respiratorii, anemii, etc.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *