Acţiuni în mai multe şcoli, în cadrul Săptămânii Educaţiei Globale

SEG la Liceul Alexandru cel Bun BotosaniSub genericul E viaţa mea, a ta, a celorlalţi,  pompierii botoşăneni împreună cu elevii Liceului „Alexandru cel Bun” Botoşani şi-au propus să contribuie la dezvoltarea comportamentelor preventive în situaţii de urgenţă, care pun în pericol viaţa şi bunurile.

Întâlnirea desfăşurată în data de 19 noiembrie 2013 a vizat informarea cu privire la măsurile de protejare personală în caz de dezastre naturale, dar şi de dezvoltare a sentimentului responsabilităţii în rândul adolescenţilor faţă de securitatea proprie şi a celorlalţi.

Activitatea se înscrie în programul anual de activităţi desfăşurat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” Botoşani în şcolile şi liceele botoşănene, coincizând şi cu „Săptămâna Educaţiei Globale 2013”, ce are ca temă stilul de viaţă durabil.

Desfăşurarea activităţii a fost posibilă prin participarea reprezentanţilor ISU Botoşani, col. Radu Ţipişcă şi plt. Narcisa Pălimariu, „care au pus elevii în situaţia de a descoperi cele mai potrivite măsuri de protecţie în situaţii de urgenţă, precum şi pentru utilizarea numărului unic de urgenţă 112, au lansat situaţii problemă şi au condus elevii pentru rezolvarea acestora” a declarat directorul liceului, prof. Vreme Iuliana Maria.

 

SEG la Scoala CopalauSub genericul Trebuie să învăţăm să trăim pentru totdeauna, în cadrul Săptămânii Educaţiei Globale, la Şcoala Gimnazială nr. 1 Copălău, s-a desfăşurat activitatea „Apa, sensul vietii”.

La această activitate au participat 20 de elevi de la clasa pregătitoare. Cu ajutorul personajului Pic din fimuleţul ,,Povestea lui Pic, picatura de ploaie”, elevii au realizat cât de important este  “elemenul” apă  în viaţa omului, dar şi ce trebuie să facă ca să o păstreze curată.

Mesajul lor a fost transmis prin intermediul desenelor realizate sub îndrumarea cadrului didactic prof. Tomniuc Anişoara

Pornind de la premisa: Noi vrem o lume demnă pentru copii, pentru că o lume care este potrivită pentru noi, va fi potrivită pentru toţi ceilalţi “, la Şcoala Gimnazială “Ion Bojoi” Flămînzi, coordonată de prof. Rodica Abăcioaei-director,  prof. Butnari Liviu- director ajunct,  se  desfăşoară proiectul educaţional Sunt ….imaginea acţiunilor mele, din cadrul Săptămânii Educaţiei Globale, tema din acest an fiind  Adoptă un stil de viată durabil.

Proiectul urmăreşte educarea  elevilor  în adoptarea unui stil de viaţă durabil,  implicarea  şi responsabilizarea  lor  la  nivelul comunităţii  locale şi al societăţii, identificarea problemelor ecologice locale şi găsirea  posibilelor soluţii pentru rezolvarea acestora, formarea unor atitudini şi comportamente responsabile privind starea de sănătatea a trupului, a minţii şi a sufletului, promovarea în rândul elevilor a ideii de voluntariat, cunoaşterea factorilor de risc ce dăunează sănătăţii şi evitarea acestora, conştietizarea sentimentului de pace spirituală ca premisă a unui comportament paşnic şi nonviolent care are ca efect sănătatea sufletului şi a minţii,etc..

Săptămâna va fi bogată în diverse activităţi: excursii, dezbateri, prezentări PPT, filme educative, activităţi de voluntariat, acţiuni de ecologizare, concursuri, cateheze la bisericile din localitate, work-shopuri, etc.,  în desfăşurarea cărora îşi vor da concursul atât elevii, cadrele didactice, cât şi partenerii implicaţi: Fundaţia pentru Sănătatea Familiei şi Dezvoltare Comunitară Iaşi (ONG), Primăria Flămînzi, Biblioteca Oraşului Flămînzi, Poliţia Flămînzi, C&E Flămînzi, Parohia Flămînzi –Cordun, Parohia Cordun, SC Farmabiomed SRL Flămînzi.

Dintre temele abordate amintim: Pădurea ne dă viaţă, Hrana ca sursă de inspiraţie în creaţiile artiştilor muzicieni şi plasticieni, Ce şi cum ne alimentăm pentru a avea un organism  sănătos – Soluţii pentru un stil de viată durabil, Cartea- sursă de inspiraţie- colectă de cărţi pentru biblioteca şcolară, Verdele  este  mai  mult  decât   o   culoare , este  un  mod   de  viaţă– activitate practică de reciclare a deseurilor, Lectura -hrană a sufletului şi a minţii, Consolidarea aptitudinilor pentru o viaţă mai bună, Deziderate ale lumii în care trăiesc, Alimentaţie echilibrată – sănătate   durabilă, O clipă de linişte pentru sufletul tău, Impactul mass-media asupra educaţiei copilului,  Şi  eu  trăiesc   sănătos , Ştim să rezistăm tentaţiilor,Ce poţi face tu pentru natură?.

Prin susţinerea acestor activităţi se urmăreşte implicarea unui număr mare de elevi, cadre didactice, părinţi, parteneri. Rezultatele obţinute din acest proiect ne vor da posibilitatea să-l    dezvoltăm şi să organizăm alte activităţi care vor contribui la dezvoltarea armonioasă a personalităţii elevilor, conştientizarea  provocărilor globale, adoptarea unui stil de viaţă sănătos, durabil„, susţine profesorul Olga Lupu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *