Persoanele cu venituri reduse pot depune cereri pentru ajutoarele la incalzire

ajutor de incalzireFamiliile şi persoanele singure cu venituri reduse, situate în limitele prevăzute de OG nr. 27/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, beneficiază, în perioada sezonului rece 1 noiembrie 2013 – 31 martie 2014, de acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu încălzirea locuinţei.

Drepturile de primire a ajutoarelor de încălzire se stabilesc începând cu data de 1 noiembrie, iar în acest sens solicitanţii trebuie să depună la sediul primăriei de domiciliu o cerere, precum şi o serie de acte doveditoare privind familia, veniturile şi locuinţa, respectiv:

– acte de identitate ale membrilor familiei şi documente din care să reiasă veniturile acestora – adeverinte de salarii/venituri eliberate de angajatori, serviciile ANAF, mandate de plată ale unor drepturi sociale sau decizii/dispoziții de acordare a lor etc.;

 – acte privind locuința – act de proprietate, contract de închiriere, împuternicirea proprietarului pentru solicitarea ajutorului pentru încălzire în cazul chiriasilor, alte documente ce atestă forma de deținere/utilizare a locuinței.

Anul acesta, ca urmare a includerii consumatorului de energie electrică în rândul beneficiarilor de ajutoare de încălzire, a fost obligatorie modificarea normelor metodologice şi, implicit, a vechiului formular de cerere. Drept urmare, noile formulare vor putea fi procurate de beneficiari, direct de la sediile primăriilor sau de pe paginile web ale acestora,ale Prefecturii Botosani  și a MMFPSPV.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei este o măsură de sprijin, suportată din bugetul de stat şi/sau, după caz, din bugetele locale, destinată consumatorilor vulnerabili cu venituri situate până la un prag stabilit de lege şi care are drept scop acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu încălzirea locuinţei. Ajutorul se acordă pentru consumatorii de energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri.

            Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă, pentru un singur sistem de încălzire principal utilizat, familiilor şi persoanelor singure care îndeplinesc criteriile de acordare și nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice, precum şi în baza legii.

Primarii pot acorda ajutoare din bugetele locale peste limitele de venituri și/sau cuantumurile reglementate de la bugetul de stat.

Ajutorul se acordă oricând pe perioada sezonului rece, dacă sunt îndeplinite criteriile de acordare, pentru perioada rămasă de la depunerea cererii și până la sfărșitul sezonului.

            Persoanele cu venituri mici si care nu detin bunuri ce duc la excluderea  acestui drept  pot depune cererile  la primariile de care apartin .In acest sezon lista bunurilor care duc la excluderea ajutorului social, la alocatia pentru sustinerea familiei si la ajutorul pentru caldura este unica si a fost modificata prin Hotararea de Guvern nr 778/09.10.2013 publicata in Monitorul Oficial nr.631 din 11.10.2013.

            Intrucat au intervenit  modificari  cu privire la criteriile de acordare a ajutorului pentru incalzirea locuintei  in sezonul rece 2013-2014, vom  informa toate  primariile din judet in cadrul unei intalniri de lucru ce se va organiza  la nivelul Prefecturii Botosani.

            Ajutoarele pentru incalzire in sistem centralizat  se vor  acorda familiilor  care au un venit net pe membru de familie de pana la786 lei, iar persoanelor singure  care au un venit de pana la 1082 lei.

           Pentru incalzirea cu gaz, energie electrica  sau lemne, carbuni, combustibili petrolieri,  veniturile pana la care se vor  acorda ajutoare  sunt pana la 615 lei.

Sursa> comunicat presa

2 thoughts on “Persoanele cu venituri reduse pot depune cereri pentru ajutoarele la incalzire

  1. Ce-ar fi daca ar munci sa-si rotunjeasca veniturile?!
    Sau ,lasa ca muncesc altii pentru ei, sa se odihneasca, sa manance si sa bea un pic, adica sa se simta bine.

  2. Am si eu o intrebare si nu inteleg de ce primaria tot spune ca daca ai mai mult teren de 20ha(ari* nu te mai incadrezi la caldura sau dat aceste legi sau primari fac asta * va multumesc si astept un raspuns urgent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *