Peste 1600 de cereri, în 2012, pentru alocațiile copiilor din țările unde lucrează păriniții

pompieri la directia munciiPeste 1600 de botoșăneni au dorit anul trecut ca proprii lor copii să primească alocație din țara în care lucrează unul din părinții acestuia. În Italia sunt cei mai mulți botoșăneni care au optat pentru ca micuții lor să primească alocația statului în care muncesc legal, aceasta fiind și condiția principală pentru a beneficia de acest sprijin financiar. Potrivit directorului executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani, Rodica Crețu, la finele anului 2012, au fost înregistrate 1614 de formulare pentru alocatii de stat din care 1250 de către părinții care muncesc în Italia, 104 Austria, 64 Germania și 19 Spania. Față de anul trecut, numărul botoșănenilor care au optat pentru ca proprii lor copii să primească alocație de la statul în care muncesc legal, este aproape dublu dacă ținem cont de faptul că în 2011 se înregistrau 835 astfel de formulare. Interesant este faptul că multe dintre aceste alocații depuse sunt ulterior suspendate. De exemplu, în 2011 au fost suspendate 712 alocații din cele peste 800 de formulare in vederea primirii de beneficii sociale in statele membre UE iar în 2012, au fost suspendate de asemenea peste 900 de astfel de formulare, ponderea având-o atât în 2012 cât și în  2011, Italia. De altfel, în Italia sunt și cei mai mulți botoșăneni plecați la muncă în străinătate.

Pentru a primi aceste beneficii sociale, lucratorul migrant depune o cerere la institutia competenta din acel stat unde isi desfasoara activitatea.

Statul respectiv trimite statului roman – institutiei noastre care are atributii in acest sens – un formular de intrebare referitor la prestatiile primite in Romania de acea familie. Prin acest formular se stabilileste si care este statului competent cu plata beneficiilor sociale. Dupa completarea formularului de catre institutia noastra, se trimite statului care a solicitat informatiile pentru plata acestora.

Cuantumul acestor beneficii familiale difera de la un stat la altul si se acorda conform legislatiei existente in tara in care lucratorul migrant isi desfasoara activitatea.

Au dreptul la alocatii europene persoanele care desfasoara o activitate salariala sau independenta in unul din statele membre UE, indiferent unde au domiciliul membrii familiei acestora.

La  stabilirea statului competent cu acordarea beneficiilor sociale se tine cont de statul unde se desfasoara o activitate salariala sau independenta.

Daca unul din soti desfasoara o activitate in Italia si celalalt sot lucreaza in Romania, statul roman plateste alocatia pentru copii cf. Legislatiei romane adica 200 lei pentru copiii care au varsta pana la 2 ani sau 3 ani pentru cei cu grad de handicap, si 42 lei pentru copiii cu varsta pana la 18 ani. Statul italian va plati beneficii familiale cf. Legislatiei sale mai putin suma pe care o acorda statul roman, deci ambele state platesc beneficii.

In cazul in care doar unul din soti desfasoara activitate in Italia iar celalalt parinte care locuieste cu copii in Romania nu desfasoara nici o activitate salariala, va plati beneficii familiale integral statul italian, iar beneficiile sociale in Romania se suspenda.

In cazul in care lucratorul migrant are rezidenta pentru o anume perioada impreuna cu familia intr-un stat din UE si desfasoara activitate salariala in acea tara, statul care este responsabil cu plata beneficiilor sociale este acel stat, prestatiile sociale in Romania se suspenda..Beneficiile familiale in Romania se suspenda deoarece persoana care desfasoara o activitate salariala sau independentaintr-un stat membru se supune doar legislatiei  din statul membru respectiv. In cazul in care familia nu are dreptul la beneficii familiale in acel stat din diverse motive (ex.in Spania veniturile familiei depasesc pragul), familia poate solicita plata beneficiilor familiale in Romania doar daca resedinta beneficiarului de alocatie este pe teritoriul Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *