Concert de pian sub bagheta lui Constantin Brâncuşi, vineri seară, la Filarmonică

constantin brancusiVineri, 30 noiembrie 2012, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: CRISTIAN BRÂNCUŞI
Solist: VINICIU MOROIANU, pian

În program:

Constantin Bobescu: Rapsodia română nr. 1, în do major
                     Lento; Andante; Allegretto comodo; Pesante; Andantino; Allegro molto vivace; Con allegrezza; Lo stesso tempo; Molto festivo; Lento; Molto moderato

Radu Paladi: Concertul pentru pian şi orchestră
                    Allegro giocoso 
                    Lamento: Andante sostenuto
                    Toccata: Vivo

 P a u z ă 

Şerban Nichifor: Simfonia a II-a – Via Lucis
              I. Muzica iernii: Lontano; Allegro gaio; Lontano; Brillante… (attacca)
              II. Muzica primăverii: Appassionato… Molto dramatico, disperato… (attacca)
              III. Muzica luminii: Ieratico, Pioso; Molto pesante; Alucinante; Ardente…
CRISTIAN BRÂNCUŞI
        – dirijor –

    S-a născut la Târgu Jiu, în anul 1951. A absolvit cursurile conservatorului bucureştean: clasa de dirijat orchestră a maestrului Constantin Bugeanu  şi clasa de compoziţie a maestrului Ştefan Niculescu. În domeniul dirijatului a mai urmat cursuri de măiestrie cu Igor Markevitch (la Bucureşti şi la Weimar), cu Sergiu Celibidache (la München şi la Trier  în Germania), cu Witold Rowicky (la Viena) şi cu Karl Östereicher  la Academia de Muzică şi Arte Frumoase din Viena. A dirijat concerte în Italia, Germania. Polonia, Rusia, Iugoslavia, Bulgaria, Ungaria, Filippine, SUA, Spania, Venezuela şi Uruguay. Activitatea sa interpretativă mai cuprinde numeroase imprimări pentru radio, televiziune, muzică de film, pentru casele de discuri Electrecord şi AKSAK (Franţa)  vreo 15 discuri.
În perioada 1977-1983 a activat ca dirijor permanent  al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti, apoi a îndeplinit aceeaşi funcţie la Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Române  din Bucureşti.
Din 1990 este dirijor al Orchestrei de Camera Radio România. În cei peste 25 de ani de activitate a prezentat sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţia contemporană. Este constant  preocupat de promovarea tinerilor interpreţi, dar a colaborat şi cu mari solişti din ţară şi  străinătate.
Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, având numeroase lucrări camerale, simfonice şi vocal-simfonice. Este şi un pasionat interpret al muzicii de avangardă, fiind deseori invitat să dirijeze în Festivalul Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi precum şi în cel intitulat Worldmusic Days.
Din 1992, Cristian Brâncuşi este şi Profesor-asociat la catedra de Dirijat de orchestră a Universităţii de Muzică din Bucureşti, studenţii săi fiind deja consacraţi în viaţa muzicală a ţării şi cu premii în străinătate.
(informaţii preluate de pe site-ul Orchestrei de Cameră Radio)
VINICIU MOROIANU
       – pianist –

S-a născut la Bucureşti, în anul 1962, într-o familie de muzicieni. A absolvit Liceul George Enescu din Bucureşti, clasa de pian a profesoarei Marta Paladi, iar în anul 1985, Universitatea de Muzică din acelaşi oraş, clasa maestrului Gabriel Amiraş. De asemenea, a studiat pe parcursul mai multor ani cu maeştrii Constantin Bugeanu, Pascal Bentoiu, Doru Popovici. A fost distins cu premii I la competiţii naţionale în anii 1973, 1977, 1978 şi este laureat al Concursurilor Internaţionale Guilde francaise des artistes solistes, la Paris (1979) şi George Enescu, la Bucuresti (1991).
În anul 1981 a fost distins cu Premiul Colegiului Criticilor Muzicali pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu, iar în anul 1992, cu Premiul Fundaţiei Dinu Lipatti pentru restituirea şi prezentarea în concert a Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti. A susţinut primul său recital la vârsta de 11 ani, iar trei ani mai târziu a debutat în calitate de solist. De atunci a concertat cu toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi a apărut în numeroase recitaluri şi concerte camerale. Ca student, a debutat în 1983, cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, iar în 1985 a susţinut şi primul recital pe scena Ateneului român. A participat la festivalurile internaţionale George Enescu, ediţiile 1988, 1995, 2003, 2005 (s-a cântat Triplul concert pentru vioară, violoncel şi pian de Paul Constantinescu), Dinu Lipatti  ediţiile 1993, 1995, 1997, precum şi în Slovacia (1990), Austria (1991), Costa Rica (1993). A întreprins turnee în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Franţa, Italia, Belgia, Germania, Republica Moldova (a fost solistul turneului Filarmonicii George Enescu, în noiembrie 1996). A realizat înregistrări radio şi tv precum şi la Electrecord (Sonatele pentru pian şi violoncel de J. Brahms, cu Attila Szekely, şi Sonata a III-a pentru pian de George Enescu). O altă realizare a sa o constituie ediţia critică a Cadenţelor de Dinu Lipatti, la Ed. Muzicală, 2003. Casa de discuri Agorà din Atena (Grecia) a preluat pe CD înregistrarea din concert a Concertino-ului de B. Martinu.
Din anul 1990, Viniciu Moroianu este profesor la catedra de muzică de cameră şi la cea de pian în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Cele mai recente realizări ale sale sunt: susţinerea tezei de doctorat despre creaţia de pian solo a lui Dinu Lipatti; a fost distins cu Medalia Radio România Muzical  5 ani şi Medalia George Enescu  Tescani, 2005.
Este membru fondator al Societăţii Române Mozart din Cluj-Napoca şi consilier al Societăţii Filarmonice din Câmpina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *