Fostul şef al Unităţii Militare Ionăşeni, condamnat la închisoare cu suspendare

soldati- militari la munca campului
Foto: Adevarul

Fostul comandant al Unităţii Militare de la Ionăşeni-Truşeşti, Valerică Obreja, care a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru abuz în serviciu şi delapidare în forma continuată, a scăpat de puşcărie. Deşi în primă fază a fost condamnat de Tribunalul Militar Iaşi la cinci ani de închisoare cu executare, Valerică Obreja scăpat de închisoare, după ce Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti i-a admis apelul, reducând pedeapsa la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Maiorul Valerică Obreja, în vârstă de 45 de ani, fost comandant al unităţii militare UM 01824P din Ionăşeni, a fost trimis în judecată pentru că a obligat soldaţi din unitatea pe care o conducea să-i renoveze apartamentul, să-i construiască vila la ţară şi să-i lucreze pământul.

Conform rechizitoriului intocmit de procurorii militari, el a abuzat de functia sa in perioada 2002-2009 si a ordonat unor soldati sa munceasca in folosul sau personal, mai precis la carat materiale de constructie, la efectuarea de lucrari de renovare la un apartament si la constructia unei vile precum si a unui gard.

In plus, soldatii erau pusi si la adunat porumb si floarea soarelui, iar in toate aceste activitati s-au folosit si autovehicule din dotarea unitatii militare.

Maiorul este acuzat ca ar fi luat si 2.000 de kilograme de ciment din magazia unitatii militare, iar in prezent acesta se afla la munca in Italia, dupa ce in urma cu un an s-a pensionat.

Iată sentinţa instanţei:

Solutie: În baza disp.art.379 alin.1 pct.2 lit.a cu aplic.art.381 C.proc.pen.; Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari şi de inculpatul marior (rez.) OBREJA VALERICĂ împotriva Sentinţei penale nr.20/29.09.2010 pronunţată de Tribunalul Militar Iaşi. Desfiinţează în parte sentinţa apelată, în sensul că descontopeşte şi repune în individualitatea lor pedepsele aplicate. Reduce de la 5 (cinci) la 3 (trei) ani închisoare, pedeapsa aplicată pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.13/2 din Legea nr.78/2000 republicată, cu referire la art.248 C.pen., art.41 alin.2 C.pen. În baza disp.art.33 lit.a şi art.34 lit.b C.pen. Contopeşte această pedeapsă de 3 (trei) ani închisoare cu pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare aplicată de prima instanţă pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare, prev.de art.215/1 C.pen. cu aplic.art.41 alin.2 C.pen., astfel încât inculpatul execută pedeapsa cea mai grea de 3 (trei) ani închisoare. Interzice inculpatului pe durata prevăzută de art.71 C.pen., drepturile prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a şi lit.b din C.pen. În temeiul art.86/1 C.pen., dispune suspendarea executării pedepsei rezultante de 3 (trei) ani închisoare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 (cinci) ani calculat potrivit art.86/2 C.pen. Conform art.86/3 C.pen., pe durata termenului de încercare se va supune următoarelor măsuri de supraveghere: a). să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Botoşani; b). să anunţe, în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c). să comunice şi să justifice locul de muncă; d). să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă. Atrage atenţia asupra consecinţelor nerespectării disp.art.86/4 C.pen., referitoare la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. Aplică în cauză disp.art. cu art.71 alin.5 C.pen. În baza disp.art.19 din Legea nr.78/2000 republicată şi cu aplicarea art.118 lit.”e” C.pen. Confiscă în favoarea statului suma de 5.806.33 lei reprezentând folosul realizat de inculpat pentru sine şi pentru alţii şi compus din 175,51 lei folos propriu, 4078,18 lei pentru Cazacu Teodor şi 1552,64 lei folos realizat pentru Teodora Obreja. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. În temeiul art.192 alin.3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea apelurilor, rămân în sarcina statului, iar onorariul de 200 lei al apărătorului desemnat din oficiu se avansează din fondul Ministerului Justiţiei, către Baroul Bucureşti – Serviciul de Asistenţă Juridică. Cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 11.10.2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *