Şcolile din Botoşani, păzite de jandarmi şi poliţişti

Mihaela Hunca, Serbanoiu si MorosanuÎn contextul începerii anului şcolar la data de 17 septembrie, vineri, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanţi ai I.P.J. Botoşani, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani, Poliţiei Locale Botoşani şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, ocazie cu care s-au stabilit  măsuri specifice care să conducă la îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ.  

În acest sens, s-a dispus ca patrulele de poliţie, jandarmi, poliţie locală sau mixte să fie prezente în zona şcolilor. Fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei, jandarmeriei şi poliţiei locale. De asemenea, la fiecare şcoală vor fi afişate datele de contact ale poliţistului de proximitate, pentru o mai bună comunicare. 

Echipajele de poliţie şi jandarmi vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, s-a solicitat supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.

 Întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii, se vor efectua patrulări în zona şcolilor şi când elevii nu au cursuri.

 S-a dispus, de asemenea, identificarea şi controlarea tuturor unităţilor economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor.

 O atenţie deosebită va fi acordată unităţilor de învăţământ din mediul rural.

 Poliţiştii din structurile de prevenire, de proximitate şi de la posturile comunale vor avea întâlniri atât cu reprezentanţi ai şcolii, cât şi cu părinţi şi elevi.

O categorie specială de participanţi la traficul rutier o reprezintă copiii, care în contextul particularităţilor specifice vârstei, sunt vulnerabili la implicarea în accidente de circulaţie, reacţiile lor fiind imprevizibile pentru conducătorii auto.

 Astfel, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor.

 De asemenea, vor fi activate patrulele şcolare de circulaţie. Acestea vor funcţiona pe baza regulamentelor proprii.

 Pentru siguranţa elevilor, vor fi identificaţi toţi deţinătorii de autovehicule destinate transportului şcolar. Aceştia vor fi instruiţi cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei.

Vrem să asigură copiilor acele condiţii de siguranţă, şi aici ne interesează nu numai siguranţa în şcoală, ci şi în afara ei. Fiecare şcoală va fi supravegheată în acest sens. Vor fi patrule în special în orele de vârf, adică atunci când se încep cursurile sau se finalizează„, a spus Mihaela Huncă, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *