Ruinele Botoşaniului! Mai multe construcţii au fost începute şi abandonate. Vezi motivele!

ruinele Botosaniului
Sediul neterminat al fostei RAJ Apa ar putea deveni bazin de înot

Mai multe construcţii din municipiul Botoşani, care au fost începute în anii 90, au fost abandonate. Şantierele lăsate de izbelişte sunt situate în zone cheie ale Botoşaniului stricând imaginea acestuia. Scheletele construcţiilor, dar şi mormanele de mizerie care s-au strâns în jurul lor crează un peisaj dezgustător. Locurile s-au transformat în WC-uri publice fără plată, iar vara în focare de infecţie.

Cea mai veche lucrare-ruină este sediul fostei regii de apă, preluat între timp de municipalitate.

ruinele Botosaniului Construcţia de lângă Parcul Mihai Eminescu se dorea o extindere a Băii centrale. Început în urmă cu peste 20 de ani, sediul RAJ Apa (devenită ulterior Apa Grup sau Nova Apaserv) nu a mai putut fi continuat din raţiuni financiare şi a rămas în aceeaşi fază.

Acum, municipalitatea l-a preluat şi intenţionează să dezvolte acolo un bazin de înot acoperit. Investiţia ar costa peste un milion de lei, iar Primăria ar putea aloca aceste fonduri din bugetul propriu.

Avem un plan să îl refacem la forma la care a fost gândit iniţial. O piscină acoperită cu saune. O chestie în zona centrală. Este un proiect vechi care trebuie actualizat„, a declarat viceprimarul.

ruinele Botosaniului
Armata a renunţat la blocurile pentru militari şi le-a predat municipalităţii

O construcţie începută şi neterminată care strică mult faţada Botoşaniului este ansamblul de locuinţe de la intersecţia dintre Calea Naţională şi strada Nicolae Iorga. Lângă Bazarul Tati urmau să fie construite, imediat după Revoluţie, mai multe scări de bloc pentru cadrele Ministrului Apărării. Reorganizarea Armatei a făcut ca investiţia să nu mai constuie o prioritate, aşa că la finalul anilor 90 terenul şi şantierul au fost trecute la municipalitate. Primăria dorea să construiască acolo blocuri pentru tineri, iar la parter să aibî spaţii comerciale. Totul într-un parteneriat cu forma Rotconi, a lui Pamfil Rotaru.

ruinele Botosaniului Blocajul a apărut în momentul în care terenul a fost revendicat şi, prin hotărâre judecătorească, restituit unei persoane fizice. De atunci şi până acum, Pamfil Rotaru se judecă cu proprietarul terenului.

E o încurcătură acolo de nedescris. Nici nu avem cum interveni. A fost o greşeală. Acele terenuri nu puteau fi retrocedate ca fiind libere de orice sarcină. E vina judecătorului„, a afirmat viceprimarul Cătălin Alexa, care spune că o continuare a investiţiei trebuie făcută după o expertizare a construcţiei.

În imediata vecinătate a acestui bloc, mai exact în spatele autogării Priscom, este un bloc neterminat. Acesta a fost început de patronul de la Tati, Ionel Ţâmpău, dar necontinuat.

ruinele BotosaniuluiO altă lucrare care este doar WC publice este situată în zona Gării, în imediata vecinătate a Catedralei Sfinţii Petru şi Pavel. Construcţia P+1 zace în aceeaşi fază de peste 10 ani. Autorităţile susţin că ea a fost începută de fosta DOC Dova, însă nu are autorizaţie de construcţie. Problema a fost agravată de faptul că şi aici terenul a fost retrocedat, astfel încât s-a ajuns ca trei sferturi din imobil să fie pe terenul unui proprietar, iar un sfert pe al altui proprietar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *