Botoșănenii care vor beneficia de un nou voucher de la 1 ianuarie 2024. Ce valoare va avea

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat implementarea unor noi tichete de valoare, începând cu 1 ianuarie 2024. Aceste vouchere vor avea rolul de a ajuta oamenii și de a reglementa anumite sisteme la nivelul statului. Vor fi remunerați cei care prestează activități casnice în casele unei familii sau ale unui persoane singure. În cadrul multor gospodării, aceste servicii sunt plătite la negru, așa că astfel de vouchere vin în ajutorul beneficiarului și prestatorului, pentru ca lucrurile să decurgă conform legii. Voucherul va avea o valoare nominală de 15 lei, care va putea fi ajustată anual. Transferul acestor tichete este total interzis.

Aceste tichete sunt emise pentru activități care includ serviciile de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor, serviciile de croitorie, serviciile de preparare a hranei, serviciile de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent. Prin aceste vouchere pot fi remunerate și activități pentru cei care exercită ocazional profesia de bonă. Între beneficiarul casnic și prestator trebuie stabilit numărul de ore, dar și volumul de muncă. De precizat este că prestarea serviciilor casnice nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru cei cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani.

De unde se achiziționează tichetele

  • de la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și a Municipiului București
  • de la furnizorul de servicii universal privind serviciile poștale
  • de pe platformă electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, care este accesibilă online sau prin intermediul unei aplicații mobile, de pe orice dispozitiv electronic.

Cât valorează tichetele

Valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei și poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Tichetele de activităţi casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziţia altor bunuri și servicii și pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea. Tichetele de activităţi casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar, la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice. Plata în contul bancar indicat de către prestatorul casnic se face în maximum 5 zile de la data solicitării preschimbării, arată ANAF.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *