Cum se fac bani frumoși la Botoșani de pe urma bătrânilor. Șase dosare pentru fraude economice în urma controalelor la centrele de bătrâni

Administratorii unor centre de bătrâni din județul Botoșani făceau bani frumoși de pe urma vârstnicilor prin fraude economice. Nu mai puțin de șase dosare penale au fost deschise în urma controalelor efectuate în centrele de asistență socială din județul nostru. Anunțul a fost făcut joi, de șeful Inspectoratului de Poliție Județean, comisarul Ioan Aniței. Toate cele șase dosare vizează infracțiuni de evaziune fiscală, exercitarea fără drept a unei profesii și fals în declarații. Potrivit acestuia, numai la un centru de seniori, în perioada ianuarie- iunie ar fi undeva la 500.000 lei rulați.

Centrele respective nu aveau autorizație pentru a presta aceste servicii, dar cu toate acestea declarau în fals că desfășoară o activitate hotelieră, iar în realitate desfășurau o activitate de adăpostire a persoanelor vârstnice.

„Prejudiciul creat va fi calculat împreună cu ANAF și se efectuează cercetări sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani”, precizează sursa citată.

Șeful IPJ Botoșani susține că nu s-au constatat infracțiuni împotriva persoanei, care să aibă ca parte vătămată o persoană cazată în aceste centre.

„Cert este că totul gravitează în jurul criminalității economice, sunt niște activități constituite în scop economic și vom aborda împreună cu Parchetul la modul cel mai profesionist această problematică. În dosarele pe care le-am instrumentat s-au mai dat soluții, în zece avem date soluții de clasare pentru că s-a plătit prejudiciul și o penalitate de 20%. Ultimele dosare deschise sunt in rem, urmează administrarea probatoriului și în funcție de caz va fi dispusă și urmărirea penală față de persoanele care administrează aceste centre”, a spus Aniței.

Sute de amenzi și avertismente date la Botoșani în urma controalelor la centrele de bătrâni

Sute de amenzi și avertismente au fost date în județul Botoșani în urma controalelor efectuate la centrele de bătrâni, potrivit unui anunț făcut, joi, de prefectul Sorin Cornilă. Începând cu 9 iulie,  s-au constituit două echipe mixte prin ordin de prefect pentru verificarea centrelor rezidențiale din județul Botoșani.

Reprezentanțul Guvernului în teritoriu susține că la nivelul județului nostru sunt 68 de centre autorizate, din care 45 pentru vârstnici, șapte pentru pentru persoane cu dizabilități, un centru maternal și o cantină socială.

Cea mai mare amendă a fost de 50.000 lei

„47 de amenzi și 231 de avertismente în centrele pe care noi le aveam înregistrate cu coduri CAEN care prestează astfel de servicii autorizate, și aici vorbim de servicii în care elementul cheie, instituția cheie este AJPIS, […] Cuantumul total al amenzilor a fost de 294.000 lei”, a spus Sorin Cornilă.

Au fost verificate și centrele care funcționau ca și spații de cazare a bătrânilor, nu centre autorizate în acest sens.

„În afară de aceste centre, noi am identificat, și cred că era deja cunoscut cetățenilor din județul Botoșani, alte centre care funcționau sub alt cod CAEN, care de fapt cazau persoane vârstnice acolo sau cu dizabilități, cinci centre. În aceste zece zile, am făcut o verificare și la aceste centre”, a spus prefectul Sorin Cornilă.

La aceste centre au fost date 278 de sancțiuni. Valoarea amenzilor se ridică aici la 88.500 lei. Potrivit prefectului, urmează etapa a doua de control în toate aceste centre.

One thought on “Cum se fac bani frumoși la Botoșani de pe urma bătrânilor. Șase dosare pentru fraude economice în urma controalelor la centrele de bătrâni

  1. DOMNULE PREFECT chiar credeti ca nu stiau cei abilitati din institutiile de control de situatia seniorilor ? de ce istitutiile statului cu obligatii de indrumare si control ies din birouri doar cand se intampla ceva grav ?
    De ce nu sunt permanent in teren si in birou sa stea doar un dispecer (SEF) care sa monitorizeze lucratorii in teren sa intervina unde este ceva urgent, se duc in teren doar cand dau amenzi?
    Normalitatea este sa fie in teren sa de sfaturi despre legile noi aparute , aplicarea lor? dor se taie in carne vie la cei care nu sunt „amicii”lor? CAND SE VA SCHIMBA MENTALITATEA DE SEF FATA DE CEI CARE PRODUC CEVA (PARADOXUL ESTE CA NE CONTROLEAZA CEI CARE NU STIU SA FACA NIMIC) EI AR TREBUI SA FIE CEI CARE SA INFORMEZE DEPRE NOILE LEGI IN DOMENIU FIECARUIA !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *