FOTO Monumentul arhitectural din inima Botoșaniului despre care puțini știu ce reprezintă. „O viață de om, așa cum a fost!”

Monumentul arhitectural din inima Botoșaniului reprezintă o adevărată atracție pentru toți cei care trec pe Pietonalul Unirii, însă puțini știu ce reprezintă de fapt. Este casa marelui revoluționar pașoptist botoșănean, colonelul Nicolae Pisoski, cel care a avut un rol important în viața lui Cuza.

Colonelul Pisoski s-a născut în 1810 la Botoșani, și provine dintr-o familie cu origini poloneze, după cum se poate observa în nume, Nicolae Pisoski. Mare boier, a fost artizan al Unirii Principatelor, revoluționar pașoptist și, nu în ultimul rând, o personalitate marcantă a Botoșaniului. A jucat un rol esenţial în alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca Domnitor al Moldovei şi, apoi, Domnitor şi al Ţării Româneşti.

Istoricul Nicolae Iorga, l-a caracterizat pe Nicolae Pisoski, în biografia sa, “O viață de om, așa cum a fost!”, la capitolul copilăriei sale: „…Spre casa cochetă a colonelului Pisoski, fostul adjutant al lui Vodă-Cuza, răsărind arare cu marțialul lui barbișon alb pe terasă…”. Se spune că Nicolae Pisoski a avut un rol important în viața lui Cuza.
Drept exemplu, legendele din Botoșani spun că Pisoski l-ar fi ajutat pe Domnitor să scape din mâinile călugărilor de la Vorona, care l-au închis în beciurile Mănăstirii:

„Se povesteşte că Vodă – Cuza venise deghizat în negustor prin zona Voronei, să se reculeagă prin pădurile liniştite. A adormit la umbra unui gorun. Stareţul, supărat că a intrat pe domeniile Mănăstirii fără să ceară voie şi găzduire, a pus doi zdrahoni de călugări să-l ridice şi să-l închidă în beciurile mănăstirii. Luat prin surprindere, Cuza nu a putut riposta. Era cât pe ce să fie biciuit, după o noapte de stat în beci, dar a fost salvat de colonel” , așa cum a relatat maica Evghenia de la Mănăstirea Vorona.

De altfel, istoricii botoşăneni dau de înţeles că Pisoski a avut grijă şi ca patimile Domnitorului – jocul de cărţi şi femeile frumoase, să nu-l compromită. Personalitatea şi faptele lui Nicolae Pisoski au atras laudele contemporanilor. După ce a decedat, în anul 1888, Colonelul a fost înmormântat în cavoul Familiei Pisoski, din cimitirul “Eternitatea” .
Acesta are un monument funerar deosebit de frumos, construit din marmură neagră, de către “Sommer & Memger” din Viena, şi are încorporat în el importante simboluri masonice, potrivit Cnipt Botosani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *