Prostatita. Cauze, simptome, tratament

Prostata reprezintă o glandă de mărimea unei nuci, situată între vezică și penis, în apropierea rectului. Funcția principală a prostatei este producerea unui lichid alb vâscos ce intră în componența lichidului seminal, componentă importantă a sistemului reproducător masculin.

Ce este prostatita?

Prostatita reprezintă afecțiune inflamatorie a prostatei. Deseori poate fi dureroasă. Se întâlnește destul de frecvent și uneori poate provoca probleme serioase la bărbați. Poate apărea la orice vârstă a bărbatului, dar mai frecvent de întânește în perioada 30-50 ani.

Prostatita cauze

Cel mai frecvent, cauzele prostatitei reprezintă bacteriile care ajung în glanda prostatei, din tractul urinar sau din rect. Aceste bacterii pot rezulta din diferite organisme cu transmitere sexuală, cum ar fi Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae sau HIV. De asemenea de infecție pot fi responsabile organismele găsite în tractul urinar precum Escherichia coli.

Cauzele prostatitei diferă în dependență de tipul acesteia.

În cazul prostatitei cronice sau sindromul durerii cronice pelvine, nu se cunoaște cauza durerii. Mulți cercetători cred că nu o infecție bacteriană este cauza afecțiunii, ci un microorganism. Acest tip de prostatită poate avea legătura cu răspunsul sistemului imun la o infecție a tractului urinar anterior, cu substanțele chimice din urină, sau afectarea nervilor în zona pelvină.

În cazul prostatitei bacteriene acute sau cronice, infecția poate apărea atunci când bacteriile migrează din uretră în prostată. Tipul acut durează un timp scurt și poate apărea brusc, în timp ce tipul cronic durează mult și se dezvoltă lent. Uneori infecția se poate întinde pe mai mulți ani.

Prostatita simptome

Diverse tipuri de prostatită pot genera simptome similare, precum:

  • Trezirea noaptea pentru a urina de mai multe ori;
  • Urinări dese;
  • Dificultatea de a urina;
  • Sensație bruscă de a urina;
  • Senzație de golire incompletă a vezicii după urinare;
  • Întreruperea jetului urinar .

De asemenea pot apărea frisoanele și febra.

Tratament prostatită

Tratamentului prostatitei depinde în mare măsură de cauza bolii (bacteriană sau nebacteriană) și de stadiul acesteia (acută sau cronică).

Antibioticele și intervențiile chirurgicale sunt acele tipuri de tratament care reușesc să amelioreze simptomele pe termen scurt și să îndepărteze boala pe termen lung.

Medicamentele pentru prostatita bacteriană acută includ: antibioticele, medicamente pentru durere și antipiretice. De asemenea se recomandă să consumați cât mai multe lichide și să respectați regimul de odihnă, pentru întărirea sistemului imun și recuperarea mai rapidă a organismului.

Tratamentul prostatitei cronice de etiologie bacteriană se bazează la fel pe antibiotice, doar ca acestea se vor administra o perioadă mai lungă de timp.

Sunt și cazuri când se va apela la intervenții chirurgicale, atunci când medicamentele nu-și fac efectul dorit și pacientul suferă des de infecții ale tractului urinar.

Tratamentul prostatitei cronice nebacteriene are ca scop reducerea severității simptomelor. Astfel vor fi recomandate preparate precum alfa-blocante, care relaxează mușchii prostatei și vezicii urinare, ușurând fluxul de urină și contribuind la reducerea simptomelor.

În dependență de starea pacientului, medicul specialist mai poate recomanda și preparate hormonale, pentru reducerea inflamației.

Astfel puteți găsi medicamentele pentru prostată în farmaciile online cât și fizice.

Tratamentul naturist pentru prostatită include o varietate mare de suplimente alimentare, care sunt utile când sunt administrate preventiv sau ca adjuvant în tratamentele medicamentoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *