Poprire pe conturile Primăriei Botoșani. Datoriile se ridică la peste 100 de milioane de lei

Municipalitatea din Botoșani este executată silită într-un dosar privind falimentul fostei societăţi de termoficare. Termica SA a intrat în faliment din cauza unor datorii uriaşe, iar lichidatorul Lulu Dascălu cere acum ca Primăria şi Consiliul Local Botoșani să achite obligaţiile de peste 100 de milioane de lei.

Pe fondul datoriilor mari pe care le avea, municipalitatea a transferat, în 2010, patrimonial Termica spre noua societate de termoficare Modern Calor SA. Practic, la momentul respectiv, vechea societate a rămas doar cu datoriile către stat şi furnizori. Lichidatorul de la Termica a considerat că procedura prin care producătorul şi distribuitorul de energie termică a fost scos de pe piaţă a fosta una ilegală.  Acum, după mai multe procese, el a câştigat în instanţă dreptul de a recupera banii pe care Termica SA îi datora de la municipalitate.

Măsura ar putea pune în dificultate funcţionarea Primăriei şi a serviciilor publice. Pentru a ieşi din această situaţie de criză, municipalitatea are nevoie de o susţinere financiară guvernamentală, iar primarul Cosmin Andrei este la Bucureşti pentru a obţine acest lucru.

„Astăzi, conturile într-adevăr sunt blocate, dar nu există o problematică în funcționarea Primăriei Botoșani. Salariile se vor primi în continuare, proiectele europene e vor desfășura în continuare. Vom urma cursul administrativ normal. Este o problemă pe care primarul Cosmin Andrei o discută la nivel guvernamental. Zilele acestea este la București și probabil va avea o rezolvare pozitivă”, a afirmat Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoşani.

Datoriile Primăriei către lichidator reprezintă aproximativ 20% din veniturile la bugetul local pe anul 2022. Viceprimarul Buhăianu recunoaște că această datorie nu va putea niciodată achitată din bugetul local.

„În mod normal nu, ea nu poate fi suportată din bugetul local. Din acest motiv avem nevoie de ajutor guvernamental, mai als că 494,5% din aceste datorii sunt datorii către bugetul de stat, sub diferite forme”, a adăugat Buhăianu.

Fostul director al DSVSA, Mihai Țurcanu, trimis în judecată de procurorii DNA. Este acuzat de abuz în serviciu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe 5 mai 2021, Primăria Botoşani a fost somată de către Cabinetul executorilor judecătorești Carmen Șfaițer – Sorin Gavriliuc să plătească aproximativ 90 de milioane de lei, sumă în care intra datoria, dobânda calculată din 2010, cheltuielile de executare silită şi cheltuielile de judecată. Executorii s-au adresat primăriei, după ce Constantin Lulu Dascălu, lichidatorul Termica, a avut câștig de cauză în instanță. În 2010, patrimoniul Termica a trecut la municipalitate, iar în toamna aceluiaşi an şi-a început activitatea noul operator, Modern Calor. În 2011, Constantin Lulu Dascălu s-a adresat instanţei motivând că patrimoniul Termica a fost subevaluat. Constantin Lulu Dascălu a obţinut în instanţă anularea facturii prin care bunurile Termica au fost preluate de către municipalitate şi ulterior predate la Modern Calor. După ce a fost somat să plătească zeci de milioane de lei, municipalitatea a obţinut suspendarea executării, până la finalizarea proceselor. Acestea s-au încheiat, dar în favoarea lichidatorului.

Încă din primăvara acestui an municipalitatea a făcut demersuri pentru a obţine sprijin guvernamental pentru plata datoriei către lichidatorul Termica. Asta deoarece, practic, suma pe care o are de plată primăria va ajunge la statul român. Creditorul principal este Direcţia Generală a Finanţelor Publice Botoşani şi statul român, prin Ministerul Finanţelor, cu sume reprezentând 54,3%, respectiv 40,2% din obligaţia de plată. La finele lunii aprilie, primarul anunţa că a discutat la Ministerul Finanţelor şi la Ministerul Dezvoltării despre această situaţie, dar şi că a iniţiat o notă de fundamentare pentru un proiect de hotărâre pentru a primi sprijin de la Guvern, din fondul de rezervă al Guvernului. Ulterior, în luna iulie, Cosmin Andrei a fost la București unde a avut discuții pe aceeași temă, la Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării. Până în luna august nu a fost primit niciun răspuns.

Pe lângă zecile de milioane de lei pe care primăria trebuie acum să le plătească, Constantin Lulu Dascălu a câştigat prin instanţă şi 34 de puncte termice. În martie 2016, lichidatorul Termica a preluat 28 de puncte termice şi tot atunci a anunţat că va continua demersurile în instanţă, deoarece datoriile fostei societăţi de termoficare se ridicau la 120 de milioane de lei. Alte şase puncte termice au fost predate de către municipalitate lichidatorului, în iunie 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *