Decizie extrem de importantă pentru viitorul Botoșaniului. Învățământ superior înființat în premieră la Botoșani

Botosaniul, priveliste de susMiercuri, 3 februarie 2021, la Botoșani, rectorul instituției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, alături de 3 prorectori și 7 decani ai facultățiilor UAIC din Iași, se va întâlni cu primarul Cosmin Andrei și președintele Consiliului Județean, Doina Fedorovici, pentru a pune bazele unei extensiuni academice unde urmează să studieze 800 de studenți, scrie Bzi.ro.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași în fața unei noi premiere pentru învățământul superior din România! Este vorba despre deschiderea celei mai mari extensiuni academice, în țară, a unei instituții de învățământ superior în afara orașului unde își derulează activitatea o universitate publică pe plan național. Astfel, miercuri, 3 februarie 2021, la Botoșani, rectorul instituției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, alături de 3 prorectori și 7 decani ai facultățiilor UAIC din Iași, se va întâlni cu primarul Cosmin Andrei și președintele Consiliului Județean (CJ), Doina Fedorovici, pentru a pune bazele unei extensiuni academice unde urmează să studieze 800 de studenți.

În acest sens va fi vizitat Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani. Vizita de lucru se va încheia cu prezența în Stațiunea de Cercetare Științifică și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu”, din localitatea Ștefănești, județul Botoșani a Universității „Cuza”. Aici, în prim-plan este un suberb conac, ridicat în urmă cu mai bine de un secol și un teren de mii de metri pătrați.

Universitatea „Cuza” din Iași, prima instituție modernă de învățământ superior a României, urmărește diversificarea ofertei educaționale prin înființarea unor noi extensiuni. De asemenea, se vizează și dezvoltarea activității în cadrul extensiunilor existente, prin autorizarea și acreditarea de noi programe de studii de licență și de master. Astfel, pe lângă extensiunile care funcționează din anul universitar 2010-2011 la Bălți (și care va fi mărită anul acesta), din anul 2016-2017 la Chișinău și din 1997 la Piatra-Neamț, UAIC va face același lucru și în județul Vrancea. De precizat că, dezvoltarea activității didactice de la Botoșani are în vedere potențialul intelectual și științific, dar și numărul destul de mare al studenților din acest județ care urmează o formă de învățământ la Universitatea din Iași (aproximativ 13 la sută din totalul studenților înmatriculați).

În urma consultărilor avute de conducerea UAIC cu decanii celor mai solicitate facultăți în rândul absolvenților de liceu s-a decis, ca pentru început, programele de licență propuse să funcționeze la extensiunea de la Botoșani a UAIC, la forma de Învățământ cu Frecvență (IF), să fie următoarele: Administrație publică, Finanțe și bănci și Contabilitate și informatică de gestiune – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor; Drept – Facultatea de Drept; Pedagogia învățământului primar și preșcolar și Psihologie – Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației; Asistență socială și Comunicare și relații publice – Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice; Limba și literatura română și Limba și literatura engleză – Facultatea de Litere; Informatică – Facultatea de Informatică.

În cadrul acestor programe ar putea fi școlarizați, începând cu anul universitar 2021-2022, după ce se va finaliza procesul de autorizare și acreditare, un număr de 825 de studenți. Scopul acestor demersuri este acela de a dezvolta parteneriatul cu administrațiile locale din cadrul regiunii nord-est, în beneficiul tinerilor care vor putea avea acces mai facil la programele de studii ale UAIC, urmărind în exclusivitate interesul educațional, delimitându-se net de acțiunile politice

One thought on “Decizie extrem de importantă pentru viitorul Botoșaniului. Învățământ superior înființat în premieră la Botoșani

  1. Nu cred ca este in premiera, cum vrea sa sugereze titlul. In anii 1991-1993 a functionat la Botosani Colegiul universitar economic si de administratie, invatamant de zi cu frecventa, apartinand de Universitatea din Suceava, in spatiile Colegiului Mihai Eminescu. Din pacate aceasta initiativa nu a continuat in anii care au urmat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *