S-a decis: Executivul îşi asumă, în zece zile, un proiect de lege privind salarizarea profesorilor

Salariile profesorilor vor fi plafonate printr-un act normativ
Salariile profesorilor vor fi plafonate printr-un act normativ

Guvernul va plafona salariile profesorilor printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă sau proiect de lege care să fie asumat în Parlament. Decizia Guvernului vine după ce profesorii din judeţele Botoşani şi Suceava au protestat mai bine de două săptămâni, din cauză că nu şi-au primit lefurile integrale cu tot cu acel procent de 33% câştigat în instanţă. Drept urmare, reprezentanţii coaliţiei au decis, joi după-amiază, în şedinţa de urgenţă de la Palatul Victoria ca Executivul să-şi asume, în zece zile, un proiect de lege privind salarizarea profesorilor. Guvernanţii doresc o uniformizare a salariilor cadrelor didactice, respectiv să se impună anumite plafoane, astfel încât să nu acorde acele majorări salariale câştigate de cadrele didactice în instanţă.

Şeful Executivului a explicat necesitatea acestei măsuri prin faptul că, în prezent, instanţele au emis decizii diferite ca şi conţinut referitor la majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, decisă de Parlament în 2008 şi abrogată ulterior.

„Parlamentul a adoptat în 2008 o lege de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. Guvernul Tăriceanu a dat o Ordonanţă de Urgenţă prin care a limitat creşterile salariilor profesorilor doar la 17%. (…) În urma declarării neconstituţionalităţii acestei ordonanţe de urgenţă emise de Guvernul Tăriceanu, în instanţe au apărut practici neunitare în decursul timpului. În unele instanţe s-a obţinut reîncadrarea cu păstrarea drepturilor salariale majorate cu 50%, în alte instanţe nu (…). Iar noua lege a salarizării pe care noi am adoptat-o anul trecut spune ca salariul brut din luna octombrie se majorează cu 15%, aşa cum a fost valabil pentru toţi bugetarii (…). În  România, în momentul de faţă, există categorii de profesori care au, pe de-o parte, salariul majorat cu 50% plus 15% (…) iar, pe de alta parte, exista foarte mulţi profesori (…) care nu au salariul majorat cu 50% , ci doar cu acest procent de 17% (…). În condiţiile acestea, în România este nevoie, în aplicarea legii salarizării unitare, să venim cu un act normativ şi să spunem foarte clar că atât îşi poate permite ţara în acest moment să plătească pentru profesori: 17% majorarea din 2008, plus majorarea de 15% care s-a acordat pentru toţi bugetarii la salariul brut din luna octombrie” – a detaliat primul-ministru.

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a subliniat ca a discutat despre oportunitatea actului normativ cu liderii sindicali si cu membrii grupului de dialog social de la nivelul Ministerului de resort. „Discuţiile au fost utile pentru că ele mi-au arătat foarte clar necesitatea adoptării unui act pentru a avea echitate  în sistemul de educaţie.(…) Întotdeauna au existat neclarităţi. Aceste neclarităţi vor fi eliminate prin acest act normativ”, a declarat ministrul Funeriu.
Ministrul Educaţiei a precizat ca actul normativ adoptat de Guvern în prima lectura stabileşte pentru fiecare funcţie didactică salariul de încadrare şi modul de calcul al salariului. „În consecinţă, în urma acestei legi, marea majoritate a cadrelor didactice va avea exact aceleaşi salarii pe care le-a avut în plată în ianuarie şi februarie 2011 /…/ Vor avea exact aceleaşi salarii pe care le au colegii lor din alte judeţe ale României”, a subliniat ministrul Educaţiei.
Majorarea cu 50% a salariilor a fost câştigată în instanţa de 10.000-13.000 de profesori, majoritatea din judeţele Botoşani şi Suceava, din totalul de 306.000 de cadre didactice şi cadre didactice auxiliare din sistemul public de educaţie, ”Tot aşa cum sunt foarte mulţi profesori care nu le-au câştigat. În consecinţa, practica neunitară care a existat şi continuă să existe la nivelul ţării creează aceste inechităţi care trebuie stopate printr-un act normativ care va vorbi despre fiecare funcţie didactică şi salariul aferent”, a subliniat ministrul.
Situaţiile generate de deciziile instanţelor au dus în unele judeţe la imposibilitatea plăţii salariilor de către autorităţile locale, deşi fondurile din  cote defalcate de TVA au fost alocate în baza unui calcul făcut legat de costul standard per elev. ”Toate judeţele ţării s-au încadrat în aceste costuri standard per elev, pentru plata salariilor la timp  fără nici o problemă, mai puţin acolo unde, desigur, au existat aceste sentinţe judecătoreşti, pentru că încadrările s-au făcut pe un salariu mărit,”, a declarat ministrul Funeriu.

În cadrul comisiei ni s-a propus un proiect de act normativ prin care se abrogă deciziile judecătoreşti pe care colegii noştri le-au obţinut în instanţă cu reîncadrarea în baza Legii 221. Noi am refuzat acest lucru„, a afirmat Liviu Pop, secretarul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Dacă proiectul de lege privind salarizarea profesorilor va fi adoptat, asta înseamnă ca profesorii botoşăneni să primească lefurile diminuate cel mai probabil în luna mai pentru activitatea depusă în aprilie. Acele majorări salariale de 33% care au fost primite de profesori în lunile ianuarie şi februarie, probabil şi pe martie, nu vor fi luate înapoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *