Societatea Urban Serv Botoșani, cu un picior în groapă. Directorul societății: Există pericolul de a pierde salubrizarea orașului

Contractul de salubrizare al societății Urban Serv pe municipiul Botoşani expiră la sfârșitul lunii iulie, iar intenția Primăriei Botoșani este de a organiza o licitație, susține directorul societății, Bogdan Buhăianu.

Până acum, Urban Serv a efectuat salubrizarea și deszăpezirea orașului în baza unui contract încheiat în anul 2007 și prelungit din 2015 pentru încă patru ani.

Prin organizarea unei licitații, există temerea că alte firme, din alte județe, ar putea câștiga contractul, lăsând societatea din subordinea Consiliului Local fără obiectul muncii.

Există pericolul de a pierde salubrizarea orașului, a contractului de salubrizare. Din punctul nostru de vedere și al juriștilor, se poate realiza o atribuire directă a acestui contract Urban Serv-ului, dar, din informațiile pe care le avem, în Primărie se susține ideea de a se scoate acest contract la licitație. Nu pot să-mi dau seama de ce, dacă există niște interese ascunse sau societăți care stau la colț și adulmecă acest contract de salubrizare. Avem o experiență de 20 de ani în a face curat în municipiul Botoșani”, a declarat Buhăianu.

Pierderea acestui contract ar însemna o disponibilizare masivă în cadrul societății. Buhăianu susține că este vorba de 150 de angajați care ar urma să intre în șomaj. De asemenea, spune directorul Urban Serv, pierderea contractului ar însemna pentru Primărie un control indirect mult mai slab asupra salubrizării și deszăpezirii orașului decât îl are acum asupra unei societăți subordonate CL.

Sper să nu se ajungă acolo. Sper ca această colaborare dintre Urban, o societate făcută de Consiliul Local pentru botoșăneni, să continuie, iar contractul să se atribuie direct”, a adăugat Bogdan Buhăianu.

One thought on “Societatea Urban Serv Botoșani, cu un picior în groapă. Directorul societății: Există pericolul de a pierde salubrizarea orașului

  1. Legea 51/2006 actualizată precizează:
    Art. 28. – (1) Gestiunea directă este modalitatea de gestiune în care autorităţile deliberative şi executive, în numele unităţilor administrativ-teritoriale pe care le reprezintă, îşi asumă şi exercită nemijlocit toate competenţele şi responsabilităţile ce le revin potrivit legii cu privire la furnizarea/prestarea serviciilor de utilităţi publice, respectiv la administrarea, funcţionarea şi exploatarea sistemelor de utilităţi publice aferente acestora.
    (2) Gestiunea directă se realizează prin intermediul unor operatori de drept public sau privat, astfel cum sunt definiţi la art. 2 lit. g), respectiv lit. h), fără aplicarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, Legii nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale şi Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, care pot fi:
    a) servicii publice de interes local sau judeţean, specializate, cu personalitate juridică, înfiinţate şi organizate în subordinea consiliilor locale sau consiliilor judeţene, după caz, prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale respective;
    b) societăţi reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu capital social integral al unităţilor administrativ-teritoriale, înfiinţate de autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale respective.

    Incredintarea directa catre Urban Serv se va face in baza art. 28, alin (2) lit. b) din L51/2006 deoarece Urban Serv este societate infiintată de Primarie pentru a efectua serviciile de utilitati publice, colectat si transport gunoi, maturat, curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice.
    Faptul ca URBAN SERV a participat la licitatia de transport gunoi (Zona IV) cu aprobarea AGA si CA reprezentantii proprietarului (Consiliul Local ) , cu scopul de a creste veniturile societatii, nu impiedica incredintarea directa de catre proprietar a serviciilor de salubritate pe care URBAN SERV le presteaza deja din 2007 adica de 12 ani. Urban Serv, Eltrans, Termica sunt societati create de Consiliul Local pentru a presta serviciile de utilitate publica, inclusiv administrarea pietelor si a cimitirelor. Aliniatul (2^1) la art. 28 din L51/2006 a fost introdus pentru „așa ziși prieteni” prin OUG nr. 58/2016 doar oentru persoane juridice de drept PRIVAT. Urban Serv este persoana juridică de drept PUBLIC ȘI NU ARE TREABĂ CU ACEST ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *