Lansari de carte in debutul Zilelor Teatrului Mihai Eminescu

st-oprea
Stefan Oprea, critic teatral

Zilele Teatrului Mihai Eminescu din Botosani au debutat, vineri seara, la Biblioteca Mihai Eminescu cu un eveniment grandios in cadrul caruia au fost lansate si prezentate mai multe carti apartinand unor autori botosaneni.  „Un spectacol se naste si moare in fiecare seara, dar prin volumele care apar, prin publicistica aceasta incearca sa dainuie”, a inceput directorul Teatrului Mihai Eminescu alocutiunea sa la evenimentul de deschidere  a Zilelor teatrului la care au participat o parte dintre actorii teatrului, dar si oameni de cultura ai urbei.

Prima carte prezentata apartine criticului de teatru Stefan Oprea si se intituleaza „Virstele scenei”, volumele I si II. Prezentarea a fost asigurata de Calin Ciobotari care a subliniat in discursul sau ca cele 1000 de pagini ale celor doua volume reprezinta o cronica subiectiva a teatrului national din Iasi unde s-a jucat acum 200 de ani primul spectacol in limba romana.

Cea de-a doua carte lansata si prezentata, cu ocazia evenimentului dedicat teatrului botosanean, se numeste „365 de dialoguri teatrale” a scriitorului si regizorului de teatru Bogdan Ulmu, decedat anul acesta, in luna mai. Cartea a fost scrisa impreuna cu Calin Ciobotari si a fost prezentata de data aceasta de criticul de teatru Stefan Oprea.

Profesoara Maria Cojocaru si-a lansat cu aceasta ocazie cartea „Scrinul cu amintiri” scrisa impreuna cu fiul ei, Bogdan Cojocaru.  Prezentarea maria-cojocarua fost asigurata de directorul teatrului, Traian Apetrei, iar autoarea a spus ca este o carte realizata cu ajutorul unui imprumut facut la CAR. „Cu ajutorul CARului din invatamant am reusit sa scot aceasta carte, a sasea a mea, impreuna cu baiatul meu. Sunt incercari literare, dar eu tot profesoara de muzica ma consider. Las critica sa-si spuna cuvantul”, a spus profesoara Maria Cojocaru.

Cartea „Scrinul cu amintiri”  vorbeste, asa cum ne-a declarat chiar autoarea, despre marile personalitati muzicale care au fost si mai sunt in tara noastra. Se poate remarca astfel cu usurinta viata culturala a orasului, dragostea pentru muzica a unor copii talentati, fii de tarani, fosti elevi ai liceului Pedagogic, unde au predat sotii Cojocaru formand unul dintre cele mai importante coruri de amatori.

Tot in aceeasi dupa amiaza s-a mai lansat volumul „La cumpana dintre milenii” al lui Constantin Adam, fost angajat al teatrului botosanean despre care Traian Apetrei a spus ca „este o istorie a teatrului in timpuri mai apropiate”, iar Costica Adam l-a completat precizand: „nu este chiar o istorie, e o cronica sentimentala, nu doar a teatrului, ci a orasului”.

O alta carte care a fost lansata la Biblioteca Mihai Eminescu, in debutul zilelor teatrului botosanean, apartine gazetarului Mircea Oprea si se numeste „Cuvantul ca spectacol”.  Cartea a fost prezentata de actorul Marius Rogojinschi care a spus: „Cartea aceasta o putem imparti in doua. In prima parte gasim o cronica teatrala, iar in a doua partea vom citi cronici despre lansari de carte, vernisaje, artisti… E un examen dificil sa vorbesti despre autor pentru ca a fi amic in discutii cu Mircea Oprea e ca si lansari-de-carte-tmecand ai da un examen al ideilor, al inteligentei. Eu insumi cand ma intalnesc cu Mircea Oprea imi incordez neuronii ca pot lua un 5.00 la examen…”, a spus Marius Rogojinschi care a mai adaugat printre altele despre carte ca autorul cultiva o estetica a cinismului, insa asta il face in final un ins atragator.

Programul spectacolelor oferite in cadrul Zilelor Teatrului Mihai Eminescu poate fi urmarit aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *